Chiar „așa” am ajuns?

constantin luchian
Ing. Constantin Luchian Sursa Facebook

Ne întrebăm, noi cetățenii responsabili, cu drept de vot, plătitori de taxe și impozite, de ce nu ni se garantează, prin instituțiile abilitate ale statului, controlul și apoi siguranța alor noștri: preadolescenți, adoles cenți și maturi?
Opinăm – tot omul își poate alege un mod de viață cu o condiție; cineva, ceva, o autoritate publică ce are aparatul de control și decizie la dispoziție, să se folosească de acest atu în folosul celor pe care îi ‘’reprezintă‘’, dar și cu ce rezultat.
Am mai considerat în diverse ocazii faptul că noi, ca națiune, ne comportăm într-un anumit mod, iar autoritățile înțeleg să faciliteze și eventual să rezolve situații care nu fac cinste țării în contextul U.E. Vom spune: da, se întâmplă și în alte state U.E. și nu numai! Atunci, mă întreb retoric: de ce și la noi ?!? Nu avem atâtea probleme pe care nu am vrut sau nu am avut curajul civico-politic de a le rezolva? De ce, de unde și mai ales de către cine?!? Prea mulți mor acolo unde nu ar trebui… avion, mașină, incompetență criminală – de ce oare?
Cei care le provoacă nu le anticipează ca pe un factor de risc. De ce? De obicei nu suferă consecințele. Sau poate că da.
Abia așteptăm concluziile anchetelor, propunerile procurorilor, ”bâlbâiala” avocaților apărării în fața urmașilor și a victimelor traumatizate fizic și psihic pe viață. Acum, poate,
sau mai sigur, ”să vedem”, după un anumit timp, ce se va întâmpla pe plan judiciar.
Printre altele, sunt un cetățean care-și asumă responsabilitățile față de instituțiile de resort ale statului și de aceea consider că, printre altele, este la latitudinea mea să întreb – se petrec prea multe evenimente în țara noastră la toate nivelurile guvernamentale, economice și acum socio-umane. De ce?
Dar dacă?!?… un cutremur, un atac, un ”mic” război ca între vecini – ce ne spune această tragedie?
Vă spunem noi – ajutoarele și intervențiile străine sunt limitate. Resursele financiare naționale, pentru cazuri de urgență există. În ce măsură sunt folosite? Ce s-ar putea ascunde aici?
Răspuns ipotetic -dacă la această tragedie nu știm cum și cât putem face față, ne întrebăm, tot retoric, cum ne vom descurca în caz de cutremur cu magnitudine mare (nu ca și cel din 1977), sau de război?!? Ciudat!
Vinovați sunt cam toți – victimele, în naivitatea lor, pentru că au vrut distracții, managerii – știau ce și cât oferă, autoritățile – le vezi la taxe– de ce nu au luat la timp măsurile impuse de lege, pentru protecția și siguranța beneficiarilor plătitori de bunuri și servicii.

ing. Constantin
LUCHIAN

Publicat de: infosuceava

Alte articole

CRĂCIUN BUCOVINEAN

În Bucovina, Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează, poate, mai mult decât în alte părţi, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.