Grădinița Triki Riki, izvor de cunoaștere pentru suflete de copii

gradinita triki riki
Colectiv grădinița Triki Riki

Se știe că educația oferită copiilor încă de la cea mai fragedă vârstă își pune amprenta pe sufletele lor și constituie primul pas în devenirea lor ca oameni, sociali, responsabili și educați. Și n-o spunem noi, ci o spun studiile de specialitate de-a lungul vremii. Dar în egală măsură o spun cadrele di- dactice din învățământul primar și nu numai. O pot recunoaște și părinții, care aduc la grădiniță ”un boț de humă”, parafrazându-l pe Ion Creangă, și iau un copil învățat, cu deprinderi și comportamente sociale, cu abilități de viață, cu baze de educație de la care se pornește lungul drum al cunoașterii.
Un astfel de loc de ”ucenicie în ale învățării” este Grădinița cu Program Normal și Prelungit ”Triki Riki” din Suceava, grădiniță particulară, situată la ieșirea spre Plopeni, la mezaninul blocului 148, deasupra de magazinul de piese auto Moira. Nu prea se știe de unde vine denumirea ei, poate că ascunde vreo legendă, vreo poveste fermecată, cert este că Riki pare să fie un iepuraș vesel și poznaș, după cum reiese din antetul instituției, cert este că Triki Riki, în spectrul învățământului particular sucevean, este o promisiune de ofertă educațională generoasă, centrată pe copil și pe nevoile lui de dezvoltare. Aici, în fiecare dimineață, 28 de copilași, cu ochi cârpiți de somn, trec pragul acestei grădinițe, îndârjiți parcă să învețe încă de pe acum rostul lumii acesteia. Și când spunem aceasta, ne referim la copilași cu vârsta ”de doi ani și mai în sus”, vârstă la care încă nu s-au despărțit de cele firești ale vârstei antepreșcolare (suzetă și nu numai), dar la care e evident că începe deprinderea de lucru și primii pași, mărunți, înspre cunoaștere.
Pentru că sunt atât de multe și variate modalitățile în care cele două inimoase educatoare, Bianca Lungu și Andreea Morar-Zimbru, un fel de Albe-ca Zăpada cu mult mai mult de șapte pitici, îi captează ca să vină cu drag la ”grădi”, încât nu încape posibilitatea de a absenta. Pe lângă ele, două tinere îngrijitoare, aproape copii printre copii, nu prididesc să-i ajute, să-i îngrijească, umblând de colo-acolo ca două neobosite albinuțe, fără odihnă.
Zilele acestea se pregătesc surprizele pentru pomul de Crăciun și cele pentru Moșul drag și bun, căruia toți îi spun că au fost cuminți, punând ca garanție cuvântul părinților în acest sens. Pentru aceasta, inimoasa fondatoare a acestui univers de lumină și culoare, Nicoleta Maxim, mereu atentă la detalii și trebuințe, are câte un spiriduș ghiduș gata să observe și să facă tot ce trebuie pentru ca fiecare zi la grădiniță să fie o sărbătoare. Oferta generoasă de activități și de materiale, mulțimea de surprize și varietatea activităților desfășurate la această grădiniță sporesc rândurile săptămânal celor care vin aici, ca să se bucure de facilitățile și de căldura cu care sunt înconjurați, valorizați, educați. Pentru că Grădinița ”Triki Riki”, chiar dacă e o grădiniță mică, e cochetă, modernă, plină de lumină și căldură, o adevărată oază de liniște și un real izvor de cunoaștere pentru suflete de copii. Și are timp să crească, atât numeric, între grădinițele sucevene, cât și sentimental, în sufletele celor care îi calcă pragul.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Video: Incendiu la o gospodărie din localitatea Pojorâta

Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.