Şcoala „Mihai Eminescu” Băneşti s-a transformat pentru o zi în „Cămara bunicii”

camara bunicii comuna fantaneleŞcoala „Mihai Eminescu” din Buneşti s-a transformat pentru o zi în „Cămara bunicii”. Zeci de elevi, profesori dar şi părinţi s-au adunat pentru o acţiune în care mirosurile, bucatele şi creativitatea au fost la ele acasă.
Mobilizarea a fost exemplară, iar unii dintre copii au muncit zile întregi, apelând la sprijinul profesorilor, al părinţilor, dar şi al bunicilor pentru a veni cu cele mai originale reţete de mâncăruri tradiţionale, compoturi, gemuri sau sucuri naturale.
„Dacă de la bunica am luat reţeta, de la bunicul am luat bundiţa, iar despre haine pot spune că îmi plac foarte mult pentru că au povestea lor, parcă mă nasc a doua oară cu ele”, a spus Narcisa Elena Scutariu, una din elevele din Băneşti prezentă la acţiunea din data de 20 noiembrie. Din decorul care se scălda pe holurile şcolii din Băneşti nu a lipsit nici toamna, reprezentată atât prin produsele ei, cât şi prin Zâna Toamnă, în persoana elevei de clasa a VI-a Iasmina Nicoleta Miron. „Mie îmi place anotimpul şi am decis să-mi fac o rochie, o pelerină şi o coroană, după o concepţie proprie în care am folosit cam un sac bătucit de frunze. Mi-a luat cam trei ore de muncă şi m-am descurcat singură, aşa că sunt foarte mândră”, a menţionat Iasmina Nicoleta Miron.

La clasele mai mici, un rol determinant l-au avut învăţătorii. La clasa a II-a s-a depus o muncă asiduă, dar învăţătoarea Daniela Casandra a reuşit să-i mobilizeze pe cei mici. „Este o competiţie între clase şi asta e foarte bine, pentru că în acest fel este pusă la muncă inventivitatea şi creativitatea, dar se şi scot la iveală reţete vechi dar foarte gustoase”, a spus Daniela Casandra.
Dacă primele ediţii ale acţiunii intitulate „Cămara bunicii” s-au derulat doar la nivelul claselor, de anul acesta Silviu Mihai, directorul Şcolii „Mihai Eminescu” Băneşti s-a gândit să extindă acţiunea, inclusiv la grupele de grădiniţă. „<Cămara bunicii> este o acţiune plecată din dorinţa de a promova mâncarea sănătoasă, portul tradiţional şi meşteşugurile străvechi. Ca să fiu sincer, mă aşteptam la o asemenea implicare, iar exuberanţa copiilor şi a colegilor mei ne arată că am făcut un lucru extraordinar”, a opinat Silviu Mihai.
În afara elevilor de la şcoala din Buneşti, care au fost în competiţie unul cu celălalt, statutul de invitat a revenit copiilor şi profesorilor de la şcoala din Fântânele, dar şi de la liceul din Dumbrăveni, ultimii dintre ei veniţi pentru a promova meşteşugurile.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: Accident rutier pe raza localității Vama

Accident rutier între două autoturisme pe raza localității Vama. La fața locului au intervenit pompierii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.