Ziua Siguranţei pe Internet

Ziua Siguranţei pe Internet are ca scop promovarea utilizarii intr-un mod mai sigur si responsabil a tehnologiei online si a telefoanelor mobile, mai ales de catre copii si adolescenti.

Ajunsa la editia a XIII-a, Safer Internet Day 2016, are loc în acest an pe data de 9 Februarie si este sarbatorita in peste 100 de tari din intreaga lume cu sprijinul Comisiei Europene si a celor 31 de Centre Nationale Safer Internet.Tema nationala a acestei editii este „Siguranta online în scoala ta!” si vizeaza necesitatea introducerii unor notiuni si masuri de siguranta in scolile din Romania care vizeaza practica si politicile cu privire la folosirea noilor tehnologii de catre copii. În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a iniţiat şi derulează în mai multe unităţi de învăţământ proiectul ,,Capcanele micului ecran”. În perioada 01 – 08 februarie 2016, activităţile au fost concentrate la nivelul Şcolii generale nr. 1 din Suceava. Peste 250 de elevi ai şcolii, sub îndrumarea prof. Rusu Mihaela, prof. Domunco Ştefania, prof. Grigoraş Adina şi prof. Căldăruş Anca şi coordonaţi de dna. Director prof. Mihai Gabriela au participat la activităţi interactive şi de informare cu privire la riscurile asociate utilizării internetului în mod excesiv. De asemenea, au fost organizate întâlniri cu peste 150 de părinţi în vederea responsabilizării acestora cu privire la implicarea permanentă în educarea şi supravegherea copiilor pentru reducerea riscului de victimizare. Totodată, au fost prezentate soluţii tehnice şi instrumente de control parental pentru dispozitivele electronice, astfel încât părinţii să poată monitoriza şi restricţiona timpul petrecut de copii pe internet.

Internetul este o lume fantastica, plina de informatii utile si lucruri distractive, dar ea poate ascunde si pericole.
Tocmai de aceea poliţiştii recomandă copiilor daca li se intamplă ceva pe internet care nu le place, dacă au fost speriaţi sau dacă, pur si simplu, nu au inţeles ceva, să se oprească imediat din navigare. Vorbeste direct cu parintii tai sau cu un adult in care ai incredere si explica-le ce te-a ingrijorat.

Retine!
Parintii tai sunt persoane de incredere cu care poti sa vorbesti despre activitatea ta pe internet. Stabileste impreuna cu ei o lista de situri sigure si un program pentru folosirea computerului.
Parolele conturilor tale sunt secrete si iti apartin. Ele sunt ca si cheile de la casa, nu le dai nimanui, nici macar cunostintelor.
Nu da persoanelor intalnite pe internet informatii despre tine sau familia ta – poze cu tine, adresa ta de acasa, numarul de telefon, scoala la care inveti, locul de munca al parintilor tai.
Internetul este un spatiu public la care oricine are acces. Nu posta poze sau informatii personale pe internet, pentru ca altii le pot vedea.
Nu tot ceea ce vezi sau citesti pe internet este adevarat sau potrivit varstei tale. Ai mare grija sa intri pe situri sigure si sa verifici cu parintii tai informatiile citite.
Nu raspunde mesajelor suparatoare sau care contin cuvinte sau imagini nepotrivite. Blocheaza persoana care le trimite si spune-le parintilor.

Pentru părinţi, poliţiştii recomandă:
Discutati cu copiii despre internet, despre beneficii si pericole in lumea virtuala.
Folositi internetul impreuna cu copiii, cautati impreuna lucruri care sa-i intereseze.
Tineti computerul intr-o camera unde il poate folosi intreaga familie.
Aratati-va interesul pentru activitatea copiilor dvs. si a prietenilor lor atat on-line,
cat si off-line.
Stabiliti cu copiii cand si in ce conditii sa foloseasca internetul.
Invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului.
Invatati copiii sa nu le dea niciodata date personale sau poze celor cu care corespondeaza pe internet.
Controlati activitatea on-line a copiilor astfel incat sa limitati cat mai mult accesul la continuturi nocive sau periculoase pentru ei.
Invatati copiii sa nu stabileasca, fara acceptul dumneavoastra, intalniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet.
Atrageti atentia copilului dvs. sa nu spuna nimanui nici o parola, in afara parintilor.

Activităţile preventive şi de informare vor continua şi în perioada următoare, protejarea copiilor de pericolele generate de lumea virtuală fiind o prioritate
pentru poliţişti.

Sursa: IPJ Suceava

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.