Sursa foto arhiva
Sursa foto arhiva

Actiuni la trecerile pentru pietoni

Traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pentru pietoni reprezintă în continuare cauzele unor accidente rutiere cu consecinţe din cele mai grave.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, la zilele de 10 şi 11 februarie 2016, între orele 15.30 – 21.30 peste 40 de poliţişti rutieri au organizat şi desfăşurat acţiuni la trecerile pentru pietoni, dar şi în zona adiacentă acestora şi pe arterele din localităţi.În doar câteva ore au fost identificaţi şi sancţionaţi contravenţional 97 de pietoni care au încălcat legislaţia, traversând strada neregulamentar, deşi existau marcaje pietonale la maxim 300 de metri de locul săvârşirii contravenţiei.

Reamintim cetăţenilor că se impune respectarea unor reguli elementare de autoprotecţie, menite sa prevină evenimente rutiere nefericite, având în vedere faptul că traversarea neregulamentară şi neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere cu consecinţe deosebit de grave.
Minorii,trebuie să traverseze străzile sau drumurile pe marcajul pietonal prin dreptul indicatoarelor ,,TRECERE PENTRU PIETONI” iar acolo unde sunt instalate semafoare , numai la culoarea verde a acestora. Înainte de a traversa prin aceste locuri, este necesara asigurarea atentă din ambele sensuri.Pietonii trebuie să circule numai trotuare sau pe potecile laterale amenajate, sau acolo unde acestea nu exista să se deplaseze numai pe partea stânga a drumurilor publice , cât mai aproape de margine. Traversarea drumurilor publice se face numai prin locuri special amenajate si semnalizate prin indicatoare sau marcaje si pe culoarea verde a semaforului, după o temeinica asigurare. In cazul bicicliştilor, nesemnalizarea si neasigurarea înainte de efectuarea schimbării direcţiei de mers,in special spre stânga si la plecarea de pe loc, sunt abateri care constituie cauze principale ale evenimentelor rutiere care apar din culpa lor.

Pe lângă respectarea cu stricteţe a normelor rutiere, în relaţiile care intervin in traficul rutier este necesar sa existe şi politeţe – mod de comportare care se caracterizează prin buna cuviinţă, respect, amabilitate, in relaţiile cu ceilalţi participanţi la trafic .
Aşadar pe lângă atenţie, îndemânare , corectitudine ,traficul rutier presupune şi o atitudine binevoitoare si respect faţă de partenerul de drum.Totodată, poliţiştii atrag atenţia pietonilor şi cu privire la consumul de băuturi alcoolice, multe dintre victimele accidentelor rutiere consumând alcool şi deplasându-se sinuos pe partea carosabilă sau chiar căzând pe suprafaţa de rulare datorită stării de ebrietate.

Sursa: IPJ Suceava

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Video: Incendiu la o gospodărie din localitatea Pojorâta

Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.