Barbatul care a injunghiat doua femei in Municipiul Suceava a fost retinut

Siguranţa stradală este barometrul principal în evaluarea gradului de siguranţă al cetăţenilor, în special în mediul urban. Criminalitatea stradală generează în mod imediat sentimentul de nesiguranţă şi lipsă de securitate publică.
Mai mult, agresiunile petrecute în mediul stradal duc, treptat, la o disoluţie a valorilor sociale prezente într-o comunitate civilizată şi fac loc unor comportamente de tip infracţional şi ilicit care se manifestă pe diferite segmente ale vieţii comunităţii.
În luna august 2015 şi, ulterior, în luna ianuarie 2016, în municipiul Suceava au fost sesizate două agresiuni, săvârşite în mediul stradal, prin folosirea unor obiecte înţepătoare asupra unor persoane de sex feminin. Poliţiştii judiciarişti au desfăşurat activităţi investigative complexe, îngreunate şi de lipsa unor elemente esenţiale în stabilirea activităţii infracţionale: motivaţia infracţională, scopul infracţional urmărit, elemente de legătură între autor şi victime, lipsa scopului patrimonial, similarităţi privind intervalul temporal, etc.
Din dispoziţia conducerii inspectoratului au fost intensificate activităţile investigative dar şi măsurile de ordine publică, fiind reconfigurate traseele de patrulare şi suplimentate efectivele în anumite zone ale municipiului, în vederea prevenirii unor fapte similare dar şi pentru obţinerea de date şi informaţii care să ducă la identificarea autorului. Au fost vizionate sute de ore de filmări ale unor sisteme tehnice din proximitatea zonelor de producere a agresiunilor, s-au purtat discuţii peste 200 de persoane pentru obţinerea de date şi indicii, s-au dispus expertize medicale şi ştiinţifice şi au fost analizate zeci de profiluri de potenţial autori. După o muncă neîncetată de aproape 6 luni de zile, poliţiştii au reuşit să identifice persoana bănuită de comiterea ambelor fapte şi să dispună măsuri legale de izolare a autorului, astfel încât acesta să nu mai poată pune în primejdie viaţa altor persoane.
La data de 25.08.2015, ora 21:50, Poliţia municipiului Suceava, a fost sesizată verbal de o femeie de 55 ani din localitate, cu privire la faptul că a fost înjunghiată de o persoană necunoscută. Din cercetări s-a stabilit că în jurul orei 21:50, în timp ce reclamanta se deplasa singură pe aleea dintre străzile Prof. Leca Morariu şi str. Universităţii în apropierea Şcolii de Artă Suceava, din spate a venit un bărbat necunoscut, care fără să-i spună ceva sau să-i ceară vreun bun, i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit în zona spatelui şi gâtului, după care autorul a fugit .
Ulterior, la 22.01.2016, orele 06.21, prin SNUAU 112, o persoană din municipiul Suceava a sesizat despre faptul că o femeie a fost lovită cu un cuţit lângă alimentara din cartierul Areni.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în dimineaţa zilei de 22.01.2016, în jurul orei 06.00, o femeie de 54 ani, localnică, a plecat de la domiciliul spre serviciu, iar în faţa alimentarei din cartierul Areni, a auzit din spate nişte paşi grăbiţi, fără a da importanţă. Imediat a simţit o lovitură în zona spatelui, iar când s-a întors a
observat un bărbat fugind.
Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Suceava, unde i s-au acordat îngrijiri de specialitate, fiind diagnosticată:,,plagă înjunghiată torace posterior prin agresiune”.
La data de 19.02.2016, în continuarea cercetărilor efectuate cu privire la agresiunile comise la data de 25.08.2015 şi la 22.01.2016, pe raza municipiului Suceava de către un autor necunoscut, în urma activităţilor de cercetare penală, criminalistice şi investigative întreprinse de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi Poliţiei municipiului Suceava, a fost identificată persoana bănuită de comiterea agresiunilor, respectiv un bărbat de 36 ani, din municipiul Suceava. Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a apreciat faptul că ambele acte materiale întrunesc elementele constitutive ale tentativei la infracţiunea de omor, având în vedere zonele vitale vizate de autor (torace), precum şi obiectul vulnerant folosit, respectiv obiect tăietor-înţepător (cuţit), cauzele fiind reunite. Ca urmare a probatoriului administrat, s-a atribuit calitatea de suspect bărbatului de 36 de ani pentru comiterea celor două acte materiale de tentativă la infracţiunea de omor şi a fost sesizat Tribunal Suceava pentru luarea măsurii de siguranţă a internării medicale provizorii faţă de suspect.
La data de 19.02.a.c., instanţa şi-a însuşit propunerea, dispunând în temeiul art. 247 rap. la art. 248 alin. 9 C.p.p. măsura de siguranţă a internării medicale provizorii până la însănătoşire sau până la ameliorarea stării de sănătate care să înlăture starea de pericol; de asemenea, în temeiul art. 248 alin.5 C.p.p. a dispus şi expertizarea medico-legală psihiatrică a suspectului de către Comisia medico-legală psihiatrică din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava. După definitivarea cercetărilor se va dispune procedural.
Poliţiştii îi asigură încă o dată pe cetăţeni că siguranţa stradală este una din priorităţile Poliţie Române şi îşi vor face întotdeauna datoria pentru a oferi sucevenilor o comunitate sigură şi civilizată. Totodată, poliţiştii mulţumesc cetăţenilor şi mass-media pentru sprijinul oferit pe parcursul documentării cauzei.

Sursa: IPJ Suceava

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Un autotren încărcat cu deșeuri plastice s-a răsturnat pe raza localității Molid

Un autotren încărcat cu deșeuri plastice s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.