EXERCITIU CU FORTE SI MIJLOACE IN TEREN – ACTIVAREA PLANULUI ROS

Comitetul judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava a organizat joi 25 februarie, un exercitiu pentru punerea in aplicare a Planului de Urgenta Externa al obiectivului, precum si a Planului Rosu de Interventie, pentru fabrica EGGER din Radauti.

EXERCITIU CU FORTE SI MIJLOACE IN TEREN – ACTIVAREA PLANULUI ROS1Scenariul exercitiului s-a concentrat pe salvarea persoanelor si limitarea efectelor negative produse de un accident tehnologic major, in care sunt implicate substante periculoase, urmat de un incendiu la instalatia de adezivi din incinta amplasamentului.
Actiunile planificate s-au desfasurat conforma asteptarilor si au fost indeplinite obiectivele privind aplicarea planurilor de urgente si interventii, precum si cele privind verificarea modului de colaborare cu alte structuri si cele ale operatorului economic.Exercitiul a pus in aplicare urmatoarele situatii tactice:

Situatia tactica nr. 1:

Din cauza unor manevre gresite la rampa de descarcare are loc decuplarea accidentala a cisternei CF (vagon) de alimentare cu metanol. Se scurge metanol in stare lichida in cuva de retentie a rampei de descarcare. Panica creata pe timpul primei interventii si nerespectarea normelor S.S.M. (Sanatatea si Securitatea Muncii) de catre personalul de pe locul de munca, cu privire la portul echipamentului de protectie, duc la producerea unei scantei care initiaza un incendiu si exista posibilitatea formarii unui nor toxic, care poate afecta cartierul Saha, din comuna Dornesti. Doua persoane de pe locul de munca care se afla in zona producerii accidentului tehnologic au suferit arsuri, astfel: prima persoana are arsuri de gradul II si III pe 30% din suprafata corpului, iar a doua persoana a suferit arsuri de gradul III pe aproximativ 15% din suprafata corporala.

Video

Situatia tactica nr. 2:

Incendiul se propaga la depozitul de material lemnos apartinand fabricii de PAL. Operatorul de serviciu din sectia melamina, in intentia de acorda primul ajutor victimelor este afectat de incendiu suferind arsuri si intoxicatii cu gaze toxice. Alte doua persoane din cadrul obiectivului care participau la actiunile de stingere a incendiului sufera afectiuni medicale astfel: o persoana intoxicata cu fum si gaze toxice (inconstient), iar a doua persoana sufera un atac de panica cu dureri precordiale, posibil infarct.

Situatia tactica nr. 3:

Pe timpul manifestarii incendiului este afectat cuplajul intre rezervor si pompe ceea ce duce la degajarea unei cantitati de metanol in atmosfera si formarea unui nor toxic care pune in pericol locuitorii cartierului Saha, din comuna Dornesti.

Situatia tactica nr.4 :

La iesirea din obiectiv (in zona industriala EGGER Romania), are loc producerea unui accident rutier intre un autotren incarcat cu produse finite si un autoturism. In urma accidentului rezulta 3 victime: doua in autoturism (incarcerate) cu leziuni la cap si coloana si soferul autotrenului care sufera leziuni la nivelul membrelor inferioare.
Exercitiul mentionat a fost primul din anul 2016 organizat de catre I.S.U. Bucovina si a fost unul dintre cele mai importante de pana acum. Reprezentantii companiei EGGER s-au declarat foarte multumiti de punerea in aplicare a exercitiului si au mentionat ca sistemele ultra-moderne de protectie a instalatiilor precum si cele stingere a incendiilor au functionat perfect. De asemenea, angajatii EGGER instruiti special pentru interventii in situatii de urgenta au reactionat cu promptitudine si profesionalism.
*Institutiile implicate in gestionarea riscului de incendii si accidente tehnologice in afara amplasamentului respectiv: Institutia Prefectului – Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al municipiului Radauti, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al comunei Dornesti, Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta al comunei Satu Mare, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” al judetului Suceava, Inspectoratul de Politie Judetean Suceava – Politia municipiului Radauti, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Suceava – Detasamentul municipiului Radauti, CPU – Spitalul municipiului Radauti, Serviciul Judetean de Ambulanta Suceava – Substatia municipiului Radauti, Garda de Mediu Suceava, Agentia de Protectia Mediului Suceava, Directia de Sanatate Publica Suceava, Serviciul Teritorial al Politiei de Frontiera Suceava, Inspectoratul Teritorial de Munca Suceava, Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava.

Sursa: ISU Suceava

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: Un autotren încărcat cu deșeuri plastice s-a răsturnat pe raza localității Molid

Un autotren încărcat cu deșeuri plastice s-a răsturnat în afara părții carosabile pe raza localității …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.