Atentie la cumparaturile online! O clipa de atentie te fereste de escroci!

Înşelăciunea, în oricare din variantele sale, este o infracţiune contra patrimoniului, constând în înşelarea încrederii poza-prevenire-inselaciuneparticipanţilor la raporturile juridice patrimoniale, fapt absolut intolerabil în cadrul acestora. În toate sistemele de drept înşelăciunea ori escrocheria este o faptă incriminată şi sancţionată. Scopul acestei reglementări este acela de a-i proteja pe cei ce îşi exercită cu bună-credinţă drepturile şi libertăţile economice, comerciale, inclusiv pe cele contractuale.
Prezentăm alăturat un caz în care potenţială victimă a respectat la timp recomandările poliţiştilor ,,refuzând” astfel să fie un nou ,,păgubit” în statistici.

La data de 11.03.2016, ora 13:30, Poliţia Oraşului Broşteni, a fost sesizată telefonic de către un bărbat de 38 ani din comuna Popești, județul Vrancea, despre faptul că a fost înșelat de către o persoană din Orașul Broșteni, în timp ce a efectuat o tranzacție pe un site de vânzări, respectiv că a achiziționat un telefon mobil prin poștă, contra sumei de 250 lei, iar când a primit coletul a constatat că in interiorul cutiei se aflau pietre.
Din cercetări la 08.03.2016, a fost trimis un colet de către un tânăr de 16 ani din Orașul Broșteni, către bărbatul de 38 de ani, folosindu-se de actul de identitate a unei alte persoane.
În urma măsurilor dispuse cu operativitate de poliţişti, s-a procedat de îndată la blocarea plății, în cauză întocmindu-se un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune”.Cercetările sunt continuate de către poliţişti pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Din păcate, din cauza unei instruiri precare ori pur şi simplu din prea mare dorinţă de a obţine un câştig sau a economisi sume de bani, mulţi dintre cetăţeni dau curs unor mesaje sau ,,oferte” care nu sunt altceva decât nişte capcane puse de indivizi care vor să profite pe spatele altor semeni.Pagubele sunt de multe ori mari iar făptaşii din lumea virtuală sunt foarte greu de prins.Tocmai de aceea atragem încă o dată atenţia cetăţenilor cu privire la modul de achiziţionare a bunurilor de pe site-urile de internet, pentru a se asigura cu privire la calitatea şi conformitatea acestora, precum şi cu privire la date minime referitoare la vânzător.
Deşi infracţiunile de înşelăciune săvârşite prin diverse moduri de operare au fost mediatizate în vederea cunoaşterii de către populaţie a cauzelor, condiţiilor  şi împrejurărilor care au generat şi favorizat săvârşirea acestora, spre deosebire de alte infracţiuni, în aceste cazuri autorii se dovedesc a fi deosebit de inventivi, reuşind să găsească metode de a câştiga încrederea victimelor, lucru esenţial în reuşita acestora.

Poliţiştii recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ.

Sursa:IPJ Suceava

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Video: Incendiu la o gospodărie din localitatea Pojorâta

Militarii Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.