Scarlatina, o boala infecto-contagioasa a copilariei

Scarlatina este o boala infecto-contagioasa a copilariei, care poate sa evolueze in epidemii, mai ales in colectivitatile de copii, intalnindu-se frecvent la grupa de varsta cuprinsa untre 5-10 ani.

Epidemiologie

Scarlatina este o boala infectioasa care evolueaza in mai multe stadii, caracteristice fiind eruptia si angina eritematoasa ( rosu in gat ), de multe ori  cu depozite pultacee ( puroi ) si adenopatie ( cresterea in volum a ganglionilor ) din zona gatului, insotita de febra, frison, dureri abdominale, este determinata de streptococul beta hemolitic grup A, cu serotipuri care contin toxina eritrogena.
Transmiterea bolii se face: direct prin stranut, tuse, secretiile nazale si prin intermediul obiectelor contaminate ( jucarii, mobilier, cani, etc.).
In colectivitatile de copii se pot inregistra adevarate epidemii, mai ales in sezonul rece.
Un copil cu faringo–amigdalita streptococica este contagios cu 24 de ore inaintea debutului simptomelor si in primele 24-48 de ore de la instituirea tratamentului antibiotic.
Sursa de infectie o reprezinta bolnavii ( care prezinta angina, scarlatina sau impetigo ), sau purtatorii sanatosi de streptococ.
Receptivitataea la boala este generala, o data  cu epuizarea  anticorpilor materni, la varsta de 6-12 luni.
Imunitatea este durabila, confera protectie doar pentru scarlatina, nu si pentru alte infectii cu streptococ. In 2-3 % din cazuri, poate sa reapara scarlatina derterminata de un alt serotip de streptococ.

Simptomatologia

incubatia ( momentul infectarii pana la aparitia simptomelor ) este de 3-6 zile,de la momentul infectarii;
debutul este brusc cu: febra 39-40 de grade Celsi, stare generala alterata, cu somnolenta, apatie dureri in gat care determina inapetenta, dureri care sunt determinate de angina care poate fi: eritematoasa ( gat rosu, amigdale marite de vlum), eritemato-pultacee ( gat rosu,amigdale marite de volum cu puroi ) sau pseudomembranoasa ( gat rosu,amigdale marite de volum,cu fals membrane ), adenopatie ( cresterea in volum a ganglionilor ), subangulo-mandibulari ( de sub barbie ), dureri abdominale, varsaturi alimentare.
perioada de invazie, care dureaza 24-48 de ore. Este perioada in care streptococul se multiplica la nivelul faringelui si determina inflamatie locala, eliberand toxine care pe calea sanguina ajung in intregul organism determinand sindromul toxic, care se manifesta prin: febra, cefalee ( dureri de cap ), dureri abdominale, greturi si varsaturi.
Tot in aceasta perioada apare eruptia tegumentara, perioada de stare, incepe in momentul in care apare eruptia tegumentara si dureaza 7-10 zile, angina determina disfagie ( dureri in gat ) si inapetenta adenopatie subangulomandibulara si laterocervicala ( de o parte si alta a gatului ), faringe hiperemic ( gat rosu 0, cu cresterea amigadalelor care sunt hiperemice, cu depozite pultacee ( puroi ), de culoare alb-galbui; eruptia este micropapulara ( pete mici rosii ), aspra la palpare, apare pe un fond eritematos intens ( pielea este foarte rosie si peste aceasta apar mici bubite ), aceste ” bubuite”, pot fi foarte multe, se pot uni dand un aspect de “rac fiert “, eruptia este insotita de prurit (mancarime ), este intensa la nivelul plicilor (coate,genunchi,zona inghinala ) si formeaza linii rosietice, hemoragice; scarlatina fata eruptia prezinta un singur puseu; fata este rosie ( aspect palmuit al fetei ), fara bubite, in jurul gurii si nasului copilul prezinta paloare marcata. Eruptia persista 7 zile; dupa disparitia eruptiei, apare o descuamare fina la nivelul trunchiului , palmelor si plantelor, pilea se desprinde in lambouri (fasii ). scarlatina
Limba are o evolutie caracteristica in scarlatina: la debut este saburala, incarcata, apoi devine foarte rosie, cu hipertrofie papilara, asemanatoare cu zmeura ( limba zmeurie ), acest aspect apare in a patra -a cincea zi de boala; scarlatina limba in evolutie limba se reepitelizeaza avand un aspect” lacuit” ( limba de pisica ). Dupa 10-12 zile , aspectul limbii se normalizeaza. Acest ciclu lingual este caracteristic bolii.

Complicatii

complicatii toxice ( secundare difuziunii toxinei in alte organe )

* miocardita
* nefrita
* hepatita
* artrita septica

complicatii septice – de vecinatate-flegmonul periamigdalian

* sinuzita
* otita
* otomastoidita

la distanta-pneumonia

* pericardita
* meningita
* septicemia

complicatii postinfectioase

* reumatismul articular acut
* eritemul nodos
* glomerulonefrita acuta poststreptococica.

Diagnostic

-criterii epidemiologice: contactul cu purtatorul de streptococ, bolnavul
-criterii clinice: angina, eruptia
-criterii de laborator:
* leucocitoza cu neutrofilie
* VSH crescut
* PCR  ( proteina C reactiva ) pozitiva
* izolarea streptococului din exudatul faringian
* ASLO nu este necesar sa se efectueze in anfectia acuta; anticorpii se fac in timpul infectiei, cresc progresiv si ating titru protector din a- 3-a saptamana, iar in saptamanile 4-5 au valoare maxima; acest anticorpi asigura imunitate specifica antiscarlatinoasa.

Tratamentul

-izolarea la domiciliu, cu repaus la pat 7-10 zile;
-internarea este obligatorie;
-tratament antibiotic, recomandat de medicul specialist;
-consum crescut de lichide: supe, apa, sucuri naturale de fructe;
-dispensarizare timp de 3 luni; lunar se va face examen clinic si paraclinic (hemograma, ASLO, VSH, PCR, examen sumar urina ).

Profilaxia

-izolarea la domiciliu sau internarea;
-evitarea contactului cu bolnavii;
-evitarea spatiilor inchise, aglomerate;
-spalarea frecventa a mainilor;
-dezinfectarea veselei, mobilierului, jucariilor.

Exista mai multe forme clinice de scarlatina:

-forme usoare, benigne, cu evolutie usoara, vindecare rapida in contextul tratamentului antibiotic adecvat.
-forme grave, maligne, cu evolutie toxica, severa, cu afectarea altor organe, cum ar fi, inima, ficatul, rinichii, sistemul nervos.

Sursa: medlive.ro

Publicat de: infosuceava

Alte articole

De Ziua Mondială a Vederii îți reamintim că: „Ochelarii din surse nesigure îți fac lumea întreagă nesigură!”

InfoCons te ajută să fii informat! Astăzi,  14.10.2021, calendarul ne amintește că este Ziua Mondială a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.