Incendiu în localitatea Moldova Suliţa

Militarii Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc au intervenit in data de 21.04.2016,ora anunţării la 112 – 4:03 cu două autospeciale şi o motopompă pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui C.I., din comuna Moldova Suliţa. Din cauza faptului că în gospodărie nu se afla nimeni, incendiul a fost observat şi anunţat cu întârziere. De asemenea, vântul puternic şi materialele combustibile din componenţa construcţiilor au favorizat dezvoltarea şi extinderea flăcărilor cu rapiditate, punând în pericol şi vecinătăţile.
La sosirea echipajelor, incendiul era generalizat şi ardeau casa şi anexele gospodăreşti, construcţii din lemn, cu învelitori din şindrilă, existând pericolul de propagare la locuinţele învecinate şi la fondul forestier aflat în imediata apropiere.

Incendiul a fost lichidat la ora 7:30.

Au ars casa de locuit pe 100 de metri pătraţi, adăpostul de animale pe 100 de metri pătraţi, două bucătării de vară pe 40 de metri pătraţi, două magazii pe 16 metri pătraţi, obiecte de mobilier, aparatură electrocasnică, materiale textile, documente personale şi circa 2 metri cubi lemn de foc. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect. Nu s-au înregistrat victime, iar pompierii au salvat locuinţele şi fondul forestier din vecinătate.

În ultima perioadă, a crescut îngrijorător numărul incendiilor care au avut cauze de izbucnire a flăcărilor de natură electrică şi care au avut ca urmări pierderi importante de bunuri materiale, uneori agoniseala de-o viaţă întreagă a oamenilor.

Principalele cauze au fost:

– exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni şi improvizaţii, utilizarea de conductori electrici cu izolaţii îmbătrânite sau neprotejaţi corespunzător faţă de materialele combustibile;
– racordarea de aparate electrice suplimentare, concomitent cu supradimensionarea elementelor de protecţie (siguranţe fuzibile), ceea ce a condus la supraîncălzirea conductorilor electrici (circuitelor), topirea şi chiar aprinderea izolaţiilor combustibile ale acestora sau producerea scurtcircuitelor, urmate de incendiu;
– folosirea de mijloace de încălzit defecte sau cu improvizaţii: aeroterme, radiatoare, calorifere electrice construite artizanal sau defecte ca urmare a suprasolicitării, folosirii îndelungate sau lovirii;
– diferite aparate electrice cu sau fără termostat lăsate sub tensiune.

În consecinţă, reamintim cetăţenilor, în acest sens, câteva reguli privind prevenirea incendiilor:

– NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere) din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză), în acelaşi timp. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric.- NU lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi. Pot fi oricând surse generatoare de incendiu (chiar şi un banal încărcător de telefoane). Când părăsiţi gospodăria pentru o perioadă mai lungă, scoateţi din priză ştecherele tuturor aparatelor electrice sau chiar întrerupeţi în totalitate reţeaua proprie de electricitate.
– NU amplasaţi conductorii electrici aflaţi sub tensiune sub covoare sau preşuri. Un scurtcircuit al conductorilor electrici poate provoca aprinderea izolaţiei şi implicit a produselor aflate în apropiere.
– NU utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici.
– NU amplasaţi perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc foarte uşor.
– NU aşezaţi ghivecele sau vazele de flori pe televizor sau frigider! Apa vărsată poate produce scurtcircuit electric, favorizând astfel izbucnirea unui incendiu.
– Nu în ultimul rând, pentru remedierea aparatelor şi instalaţiilor electrice defecte din gospodăria dumneavoastră, apelaţi la specialişti.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Accident rutier pe raza localității Vama

Accident rutier între două autoturisme pe raza localității Vama. La fața locului au intervenit pompierii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.