Peste 220 de poliţişti au acţionat pentru creşterea gradului de siguranţă publică, vizate fiind furturile şi înşelăciunile judiciare comise prin metoda ,,împrietenirii” cu victima

În perioada 23 – 25 iunie 2016, zilnic peste 220 de poliţişti au acţionat în special în mediul rural pentru creşterea gradului de siguranţă publică, fiind vizat cu precădere segmentul de infracţionalitate reprezentat de furturile şi înşelăciunile judiciare comise prin metoda ,,împrietenirii” cu victima. Această metodă implică intrarea în contact cu victima sub diferite pretexte (vânzare ambulantă de bunuri, prezentarea unor calităţi lucrative sau oficiale false, desfăşurarea unor activităţi caritabile, etc.) şi pătrunderea în curte sau locuinţă, de unde ulterior, prin distragerea atenţiei victimei sunt sustrase sume de bani sau alte valori.

Din analiza situaţiei operative s-a constatat că cel puţin un sfert dintre infracţiunile de furt sunt generate şi facilitate de neglijenţa în asigurarea imobilelor sau săvârşite prin metoda ,,împrietenirii” cu victima.

            În aceste condiţii, în perioada 23 – 25 iunie 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a desfăşurat o amplă acţiune, cu precădere în mediul rural, pentru identificarea celor care desfăşoară activităţi de comerţ ambulant , pentru sancţionarea celor care nu respectă prevederile legale în domeniu dar şi pentru responsabilizarea cetăţenilor, în special a persoanelor vârstnice cu risc de victimizare crescut.

Peste 220 de poliţişti de ordine publică, poliţişti rutieri dar şi poliţişti judiciarişti au acţionat în zonele adiacente drumurilor naţionale din Suceava, care fac legătura cu celelalte judeţe învecinate dar şi în interiorul localităţilor rurale.

            În cadrul acţiunii au fost constatate 22 de infracţiuni, 2 autori fiind prinşi în flagrant. Au fost aplicate 127 de sancţiuni contravenţionale la Lg. 12/1990 privind actele de comerţ, Lg. 61/1990 privind ordinea şi liniştea publică, Lg. 333/2003 privind paza şi siguranţa obiectivelor, O.U.G. 195/2002 privind siguranţa rutieră şi alte acte normative  în valoare totală de peste 53.000 lei.

         Exemple:

Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta în timp ce efectuau verificări pe raza de competență au oprit în trafic un autoturism înmatriculat în Bulgaria,  care circula pe D.J. 175, pe raza satului Braniștea din comuna Fundu Moldovei.

Autoturismul în cauză era condus de către un bărbat de 40 ani, din municipiul Suceava, prezentând pe partea din spate un număr confecționat pe carton prin scriere cu carioca.

La controlul autoturismului au fost identificate mai multe seturi de lenjerii de pat şi plapume, fiecare ambalate individual în saci de plastic de formă patrulateră, prevăzuți cu fermoar și mâner, care erau oferite spre vânzare cetățenilor de către o femeie de 29 ani, din municipiul Suceava. Pentru marfa în cauză nu s-au putut prezenta documente legale de proveniență.

Conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 375 lei, reținându-se certificatul de înmatriculare și s-a dispus confiscare numărului.

Femeia a fost sancționată conform Legii 12/1990R cu amendă de 1500 lei și s-a dispus confiscarea bunurilor.

La data de 23.06.2016, în jurul orei 19:35 poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 7 Mălini au identificat, în cadrul acţiunii, un vehicul înmatriculat în Italia, utilizat pentru vânzare ambulantă de mărfuri şi care făcea obiectul unei semnalări SIRENE, fiind sustras în data de  20.06.2016 din Italia. În urma verificărilor efectuate autoturismul a fost identificat pe raza com. Cornu Luncii, sat Sasca Nouă, jud. Suceava. Acesta a fost ridicat și indisponibilizat la sediul Poliției municipiului Fălticeni. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „tăinuire” prev. de art. 270 alin.1 C.P față de bărbatul la care a fost identificat.

            În paralel cu acţiunile operative, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat acţiuni de informare şi responsabilizare a cetăţenilor, fiind purtate discuţii cu persoanele vârstnice şi distribuite peste 1000 materiale preventive realizate în cadrul campaniei ,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.

Poliţiştii reamintesc faptul că, un mod de operare distinct  îl reprezintă vânzarea unor diferite obiecte de uz casnic direct la domiciliu sau oferta de a efectuat anumite lucrări gospodăreşti. Toate acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa victimei, iar în momente de neatenţie sunt sustrase bunuri şi valori  din casă.

De aceea recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care de cele mai multe ori sunt la preţuri  mari şi calitate mică.
De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

Poliţiştii  recomandă efectuarea de activităţi de comerţ doar în spaţiile special amenajate şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind actele de comerţ.

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.