Percheziţii efectuate de polițiști la o unitate de detenţie pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în înşelăciuni prin metoda ,,Accidentul”

 Poliţiştii au afectuat o percheziţie domiciliară şi patru percheziţii la o unitate de detenţie, fiind destructurat un grup infracţional specializat în înşelăciuni prin metoda ,,Accidentul”. A fost probată activitatea infracţională a 4 persoane aflate în stare de detenţie, o altă persoană fiind reţinută în baza ordonanţei pentru 24 de ore.

Cu aproape trei luni în urmă, la data de 14.06.2016 Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de către o femeie de 46 de ani, din localitate, despre faptul că în data de 13.06.2016 în jurul orelor 22.00 a fost sunată pe telefonul fix de către o persoană de sex masculin care s-a recomandat a fi avocat, acesta spunându-i că fiul ei a fost implicat într-un accident rutier în Anglia și că are nevoie de suma de 20.000 lei. Partea vătămată a fost de acord să pună într-un plic suma de 10.000 lei, și a înmânat-o unui șofer de taxi din municipiul Vatra Dornei.

În urma investigațiilor s-a stabilit că taximetristul a înmânat la rândul său banii unei alte persoane în zona barajului Bicaz, jud. Neamț. Cercetările au fost continuate de poliţişti pentru a se stabili cu exactitate modalitatea de săvârşire a infracţiunii de ,,înşelăciune”, precum şi persoanele implicate.

La data de 13.08.2016, au fost continuate cercetările, iar din probatoriul administrat a rezultat că persoanele bănuite de comiterea faptei se află încarcerați într-o unitate de penitenciar. Având în vedere faptul că pe raza județelor Neamț, Bacău și Vaslui s-au comis fapte cu același mod de operare, s-a luat legătura cu polițiștii de investigații criminale de la polițiile municipale care au în lucru dosarele penale, stabilindu-se întreaga grupare infracțională.
Astfel, la data de 13.08.2016, între orele 06.00 – 11.00 polițiști din cadrul Poliției municipilui Vatra Dornei – Biroul de Investigaţii Criminale – Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, împreună cu polițiști din cadrul Poliției mun. Vaslui și din cadrul Poliției mun. Bacău, au pus în executare patru autorizații de percheziție domiciliară emise de către Judecătoria Vatra Dornei și Judecătoria Vaslui, în incinta penitenciarului menționat. De asemenea polițiștii din cadrul Poliției mun. Piatra Neamț au pus în executare o autorizație de percheziție domiciliară, emisă de Judecătoria Piatra Neamț, la domiciliul unuia dintre complici aflat pe raza municipiului Piatra Neamț.
În urma efectuării celor cinci percheziții, de la domiciliul unui bărbat de 30 de ani, din municipiul Piatra Neamț, au fost ridicate două telefoane mobile folosite la comiterea faptelor, suma de 2900 euro și 700 lei. Din declarația suspectului a rezultat că la 14.06.2016, la cererea unei persoane aflate în stare de detenţie în penitenciar, s-a deplasat în zona orașul Bicaz unde a primit o sumă de bani de la taximetristul din municipiul Vatra Dornei, care la rândul lui i-a primit de la persoana vătămată.
Suspectul a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști în baza ordonanţei de reţinere.
În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „înșelăciune” pentru a se stabili cu exactitate forma de participaţie penală a celor implicaţi dar şi pentru identificarea tuturor victimelor şi recuperarea prejudiciilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.
În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Publicitate
tibeco-rosu

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.