Home / Actualitate / Recomandări pentru siguranța circulației rutiere în condiții de ninsoare, ploaie și polei

Recomandări pentru siguranța circulației rutiere în condiții de ninsoare, ploaie și polei

Având în vedere specificitatea anotimpului, dar şi previziunile meteo pentru perioada următoare, poliţiştii atrag atenţia participanţilor la trafic cu privire la circulaţia în siguranţă pe drumurile publice în condiţii de ploaie şi carosabil umed. De asemenea, în zonele de munte ale judeţului există posibilitatea apariţiei poleiului, fenomen asociat cu ploaia, dar şi posibilitatea unor precipitaţii sub formă de ninsoare.

În acest sens poliţiştii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele cu anvelope specifice sezonului.

Peste 20 de poliţişti au acţionat pentru siguranţa traficului rutier în cursul acestei nopţi pe segmentele de drum pe care s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ninsoare – DN 17 (zona Mestecăniş şi segmentul de drum Vatra Dornei – Tihuţa) şi DN 17A (Vatra Molodoviţei – Palma – Suceviţa). De asemenea, în aceste zone au acţionat şi utilaje speciale din cadrul Companiei Naţionale de Drumuri şi Poduri cu materiele antiderapante. În urma acţiunilor desfăşurate nu s-au înregistrat probleme în trafic, circulaţia desfăşurându-se în condiţii normale având în vedere starea meteo.

Poliţiştii reamintesc câteva sfaturi şi recomandări pentru un trafic rutier în siguranţă.

  • Nu porniţi la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi, echipaţi-vă autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările poliţiştilor rutieri.
  • Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
  • În timpul călătoriei, cei de la volan trebuie să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte şi să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Atenţie sporită la efectuarea depăşirilor, nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare!
  • Circulaţi cu viteză moderată! Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic generează accidente grave de circulaţie;
  • Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Alcoolul diminuează considerabil reflexele;
  • Folosiţi centura de siguranţă! Acest accesoriu vă poate salva viaţa;
  • Folosiţi corect luminile pentru a vă face vizibili în trafic;
  • Nu conduceţi maşina când sunteţi obosiţi; Oboseala la volan vă poate fi fatală.
  • Evitaţi pe cât posibil să circulaţi, pe distanţe lungi, noaptea;

Pe vreme de ploaie, acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz! Câteva momente fără vizibilitate pot fi fatale.

Mai trebuie precizat că vremea ploioasă impune o manieră specială de conducere a autovehiculelor. Aderenţa scăzută a pneurilor la suprafaţa de rulare şi vizibilitatea redusă trebuie să-i determine pe cei de la volan să-şi sporească prudenţa, să circule cu viteză mult redusă, în funcţie de particularităţile drumului şi traficului, să mărească distanţa de siguranţă dintre vehicule şi – foarte important – să evite efectuarea depăşirilor… Cele mai complexe şi periculoase manevre în trafic!

Poliţiştii suceveni urează tuturor participanţilor la trafic drum bun şi fără evenimente rutiere!

Publicitate
Atlantis Gold-901

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: 7 persoane au fost implicate într-un accident rutier pe raza comunei Ilișești

Astăzi în jurul orei 15:20, a avut loc un accident rutier pe raza comunei Ilișești. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.