Home / Actualitate / Ziua Drapelului Naţional! La Mulţi Ani Tricolor! La Mulţi Ani Românie!

Ziua Drapelului Naţional! La Mulţi Ani Tricolor! La Mulţi Ani Românie!

Legea 96/1998 statuează ziua de 26 iunie drept Zi a Drapelului Național.

Zi frumoasă, zi naţională, dar şi o zi pe cale de dispariţie. Astăzi este Ziua Drapelului Naţional, zi în care celebrăm prea-frumoasele culori ce alcătuiesc drapelul naţiunii noastre.

Ziua Drapelului Naţional este marcată an de an de către autorităţile publice, dar şi celelalte instituţii ale statului, prin organizarea de programe şi manifestări educative, culturale şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Nu mulţi dintre noi ştiu faptul că cel mai mare drapel a României, care a constituit un nou record mondial, a fost desfășurat, la 27 mai 2013, pe aerodromul Clinceni. Drapelul, cântărind aproximativ 5.000 kg, a avut dimensiunile de 349,425 x 226,917 m, rezultând o suprafață declarată de 79.290,39 mp.

Drapelul Naţional este alcătuit din trei culori: albastru, galben şi roşu, de la lance. Acesta a fost decretat, pentru prima dată ca fiind simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească la data de 14/16 iunie 1848, şi avea deviza ”Dreptate — Frăție” înscrisă pe el.

Care este semnificaţia culorilor drapelului?

Ei bine, roşu semnifică sângele vărsat de înaintaşii noştrii  de-a lungul timpului pe toate câmpurile de luptă. Acestă culoare îndeamnă la dragostea faţă de neam, de ţară.

Galbenul este simbolul forţei, al bogăţiei şi al purităţii, exprimând în acelaşi timp grandoarea ţării. Totodată reprezintă şi culoarea holdelor de grâu copt.

Albastrul reprezintă aerul, cel mai nobil element şi simbolizează blândeţea, credinţa şi puterea cu care suntem legaţi de pământul patriei.

În Suceava, Ziua Drapelului Naţional a fost marcată de către Pompierii militari, aceştia au participat la evenimentele organizate  cu ocazia acestei sărbători împreună cu oficialitățile locale și județene la o ceremonie publică de înălțare a drapelului la monumentul din Piața Steagurilor din apropierea Palatului Administrativ Suceava.

Fotografii:

 

 

Publicitate
celilad-macheta

Publicat de: Crihan Elena

Alte articole

Foto: Patru cetățeni din Bangladesh, opriți la frontiera de nord a țării

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina în cooperare cu lucrători ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.