Home / Actualitate / Peste 35.000 pachete țigări confiscate la frontiera de nord a României

Peste 35.000 pachete țigări confiscate la frontiera de nord a României

* Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației au descoperit și confiscat, în ultimele 24 de ore, în urma unor acțiuni pe linia combaterii contrabandei cu țigări, peste 35.300 pachete țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 413.450 lei.

* În urma acțiunilor, trei cetățeni români și un ucrainean sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar trei autoturisme au fost indisponibilizate.

*În data de 25 mai a.c., în jurul orei 23.00, s-a prezentat în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, pentru efectuarea formalităților de frontieră, un bărbat cu dublă cetățenie româno-ucraineană G. Vasile, in varsta de 27 de ani, cu domiciliul în jud. Suceava, conducând un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Polonia.
Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra autoturismului și bagajelor. Astfel, a fost descoperită ascunsă şi nedeclarată, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în două spații special amenajat în portbagajul și în pragurile autoturismului cantitatea de 2.720 pachete cu țigări, de proveniență ucraineană. Țigările, în valoare de peste 31.000 lei, au fost reținute în vederea confiscării, iar autoturismul a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

De asemenea, conducătorul autoturismului este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător sau cu marcaje false peste limita prevăzută de lege.

*Tot ieri, 25 mai a.c., în jurul orei 14.00, la nivelul Sectorului PF Valea Vișeului, judetul Maramures, s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări în zona de responsabilitate.
Pe timpul acțiunii, un echipaj mobil al poliției de frontieră a oprit în trafic pentru control, între localitățile Bistra și Petrova, o autoutilitară marca Ford Tranzit, condusă de către A. Daniel, în vârstă de 53 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș. În autovehicul se mai afla în calitate de pasager și L. Vasile de 49 de ani, domiciliat tot pe raza jud. Maramureș
În urma controlului efectuat asupra autovehiculului, au fost descoperite, în 6 cutii cu prăjituri, mai multe pachete cu țigări, pentru care cei doi bărbați nu au putut prezenta niciun document de proveniență. Persoanele în cauză împreună cu autoutilitara au fost conduse la sediul poliției de frontieră în vederea continuării cercetărilor.
În urma inventarierii țigărilor descoperite a rezultat cantitatea de 1.151 de pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 14.600 lei.
Țigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, la final urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

* În aceeași zi, în jurul orei 20.30, tot in zona de competenta a Sectorului PF Valea Vișeului, polițiștii de frontieră au observat in apropierea frontierei de stat o persoană care transporta către interiorul țării bagaje voluminoase. Lucrătorii noștri au intervenit pentru oprirea persoanei respective, constatând că este un cetățean ucrainean, in varsta de 14 ani, care avea în asupra lui două rucsacuri și două sacoșe cu țigări. Imediat au fost informate autoritățile de frontieră ucrainene despre eveniment în vederea cercetării în comun a cazului, iar în continuare s-a luat măsura conducerii minorului împreună bagajele cu țigări la sediul poliției de frontieră în vederea continuării cercetărilor. De asemenea în urma inventarierii rucsacurilor și sacoșelor, s-a constatat că acestea conțin 444 pachete țigări, de proveniență ucraineană, marfă ce a fost ridicată în vederea confiscării.
Țigările în valoare de aproximativ 5.200 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se fac cercetări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale.

* Cateva ore mai tarziu, politistii de frontiera din cadrul aceluiași sector au observat în trafic, pe raza localității Valea Vișeului, jud. Maramureș, un autoturism marca Ford Galaxi care a evitat post controlul, forțând deplasarea pe marginea căii ferate.
S-a trecut la urmărirea acestuia, iar la scurt timp, a fost descoperit abandonat și avariat pe tronsonul căii ferate, înăuntru fiind descoperite mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană.
În continuare s-a luat măsura conducerii mijlocului de transport la sediul poliției de frontieră, unde în urma inventarierii baxurilor a rezultat cantitatea de 15.495 pachete țigări, marca Compliment.
Țigările în valoare de 181.300 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar in continuare se fac cercetări în vederea identificării și reținerii persoanelor implicate, urmând ca la final sa fie luate măsurile legale ce se impun.

* Tot ieri, dar la nivelul Sectorului PF Brodina, judetul Suceava, s-a declanşat o acţiune pe linia combaterii contrabandei şi traficului cu ţigări în zona de responsabilitate.
Astfel, în jurul orei 07.30, polițiștii de frontieră au identificat în trafic, pe raza comunei Straja, un autoturism de teren marca Mitsubishi Shogun, despre care existau date că transportă țigări de proveniență ucraineană. Poliţiştii de frontieră au efectuat semnalele regulamentare pentru oprirea mijlocului de transport, însă şoferul nu a oprit, continuându-și deplasarea.
Lucrătorii noștri au efectuat somațiile legale, dar conducătorul autoturismului nu s-a supus acestora, fapt pentru care au folosit armamentul din dotare şi au tras două focuri de avertisment în plan vertical şi unul spre pneurile autoturismului, conform prevederilor legale.

La scurt timp, autoturismul a fost găsit abandonat şi plin cu ţigări de contrabandă, motiv pentru care a fost dus la sediul poliției de frontieră, unde în urma inventarierii a rezultat cantitatea de 15.500 pachete de țigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană. Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de 181.350 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar autoturismul de teren, cu număr de înmatriculare specific Marii Britanii, în valoare de 6.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

În continuare poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru identificarea persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Foto

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Foto: Patru cetățeni din Bangladesh, opriți la frontiera de nord a țării

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina în cooperare cu lucrători ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.