Home / Noutati / Cum influențează calitatea somnului viața de zi cu zi

Cum influențează calitatea somnului viața de zi cu zi

Fiecare zi din viața noastră vine întotdeauna ca o provocare. Provocarea înseamnă de cele mai multe ori obstacolele pe care le întâlnim în timpul unor activități, stresul de la locul de muncă sau chiar un eșec de care avem parte la un moment total nepotrivit. Deisgur, provocarea poate însemna și un zâmbet, o vorbă bună spusă la momentul oportun sau poate chiar o faptă care ar putea să bucure pe altcineva. Pentru asta, este nevoie de o stare de bine și de multă energie. Pentru celelalte lucruri, mai serioase, ne trebuie odihnă și calmitate. În ambele cazuri, somnul este cel care ne influențează într-un fel sau altul starea de spirit.

Ce este somnul?

Conform DEX-ului, somnul este acea ,,stare fiziologică normală și periodică de repaus a ființelor, necesară redresării forțelor, caracterizată prin încetarea totală sau parțială a funcționării conștiinței, prin relaxare musculară, prin încetinirea circulației, a respirației și prin vise.” Pe scurt și mai pe înțelesul nostru, al tuturor, somnul este acea parte din timpul unei zile, de obicei noaptea, în care ne dorim să ne odihnim și să uităm de tot ceea ce ne-ar putea influența negativ. Astfel, scopul final al acestuia este redobândirea energiei și a unui sentiment de bunăstare.

Consecințele calității scăzute ale somnului

Factorii care ne influențează calitatea somnului sunt de mai multe tipuri. Fie că vorbim despre încăperea în care dormim, aerul pe care îl respirăm, gândurile pe care le avem sau salteaua pe care ne desfășurăm somnul, toate au importanța lor. De exemplu, salteaua este cea care contribuie în cea mai mare parte la calitatea odihnei noastre. Pentru cei care au probleme cu spatele, gama de saltele ortopedice este perfectă. Astfel, ei vor reuși să-și îmbunătățească odihna. Unde puteți găsi tipul acesta de saltele la prețuri pentru toate buzunarele? La SaltelePrevi, companie producătoare cu o experiență vastă în domeniu.

Care sunt consecințele unui somn nu prea reușit?

  1. Când somnului nu îi este acordată o atenție prea mare, calitatea acestuia scade involuntar sau poate conduce chiar la dispariția lui. Cercetătorii au demonstrat faptul că lipsa somnului poate provoca depresie, ceea ce este îngrijorător. Depresia ne poate influența negativ în toate activitățile noastre cotidiene și mai ales la locul de muncă.
  2. Acumularea de kilograme poate fi cauzată de orele insuficiente de somn și nivelul ridicat de stres. Dacă nu reușim să ne odihnim așa cum trebuie din cauza diverșilor factori, suntem predispuși la îngrășare. Din această luare în greutate pot rezulta alte aspecte nu tocmai fericite, cum ar fi oboseala rapidă.
  3. Somnul neliniștit sau chiar și lipsa lui ne poate conduce către pierderi de memorie, dificultăți de concentrare sau atenție deficitară. În acest fel, randamentul la locul de muncă și nu numai va scădea considerabil. Nimeni nu și-ar dori asta, nu-i așa?

Deși sunt doar câteva urmări ale calității scăzute ale somnului, ele sunt printre cele mai regăsite în zilele noastre. Dacă vă doriți evitarea lor și trăirea unei viețe sănătoase, pline de energie, țineți cont de cât mai mulți factori care contribuie la odihna voastră!

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune a Serviciului Rutier pe linia combaterii conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 31.07.2020 – 02.08.2020, Serviciul Rutier Suceava, împreună cu subunităţile din cadrul inspectoratului, au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.