Home / Actualitate / Școala Gimnazială nr. 10 Suceava: Proiectul Erasmus+ ”We School Europe”, ultima întâlnire de proiect în Kumanovo, Macedonia

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava: Proiectul Erasmus+ ”We School Europe”, ultima întâlnire de proiect în Kumanovo, Macedonia

Proiectul Erasmus+ generic intitulat ”We School Europe”, coordonat de Instituto Comprensivo “Erodoto”, din Corigliano Calabro, Italia se apropie de final. În perioada 21-23 martie 2019, patru cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, între care prof. Dumitru Chiuariu, directorul școlii, prof. Rodica Zimbru, director adjunct, coordonator de proiect, prof. Daniela Orhei și Elena Galeș, au participat la ultima întâlnire de proiect, care s-a desfășurat în Kumanovo, Macedonia de Nord, localitate în care se află școala parteneră, ”Toli Zordumis”. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+ și are ca parteneri europeni instituția suceveană menționată, Sillaotsa School din Tartu, Estonia, Szkola Podstawowa nr 34 Mikolaja Kopernika din Katowice, Polonia, și, asa cum am mentionat, Școala ”Toli Zordumis” din Kumanovo, Macedonia de Nord, care a găzduit această activitate transnațională.

Scopul acestui parteneriat are în vedere crearea unui nou curriculum de predare a Europei în școală, începând de la clasele primare (9-11 ani), având următoarele obiective: dezvoltarea calității sistemelor educaționale europene; educarea noilor generații în spirit european; educarea profesorilor pentru a preda Europa în școală; crearea unui parteneriat stratregic numit “We School Europe” cu școli care doresc să realizeze o schimbare radicală în curriculumul national, având la bază formarea cadrelor didactice în tematica predării Europei în școală; dezvoltarea și diversificarea utilizării metodelor de educație non-formală în cadrul educației fomale; crearea unui model flexibil de curriculum “We School Europe”, ce poate fi adaptat și îmbunătățit, pentru a-i asigura sustenabilitatea; stabilirea de contacte cu autorități naționale cărora să li se ofere un model de predare a Europei în școală la nivel experimental, începând cu anul școlar 2019-2020; stabilirea de relații cu alte instituții educaționale care să respecte aceleași standarde educaționale la nivel european; dezvoltarea acestui parteneriat prin includerea altor țări, în vederea diseminării și valorizării la scară cât mai largă a experiențelor din cadrul proiectului; învățarea valorilor Europei de către diferitele grupuri țintă implicate în comunitatea educațională la nivel local (directorii școlilor, personalul administrativ, părinții, inclusiv bunicii și autoritățile regionale pentru educație, mass-media și instituțiile locale).

Întâlnirea de proiect a avut ca scop stabilirea, la nivel de parteneriat, a câtorva detalii privitoare la produsele finale ale proiectului, la organizarea evenimentelor de multiplicare, la diseminarea, monitorizarea și evaluare activităților proiectului. Activitățile propuse de școala gazdă au constat în vizitarea școlii, participarea la lecții interactive cu elevii, discutarea modului în care proiectul și-a atins obiectivele până în acest moment și ce urmează să întreprindă instituțiile partenere pentru ca acesta să-și îndeplinească scopul pentru care acest parteneriat european a fost creat.
Astfel, în prima zi a întâlnirii, s-a organizat un workshop interactiv între cele zece cadre didactice participante și elevi ai școlii. Mai întâi profesorii au realizat, în grupe, postere ale țărilor partenere – s-a dorit, în felul acesta, ca participanții să reitereze, în ultima întâlnire de proiect, experiențele educaționale și culturale pe care le-au împărtășit în celelalte activități ale proiectului – care au fost apoi prezentate de reprezentanții acestora (alții decât cei care le-au creat, și acesta a fost elementul de noutate) elevilor prezenți. A urmat apoi un moment absolut inedit, plantarea ”copacului prieteniei” în curtea școlii, simbol al Uniunii Europene, la care au luat parte reprezentanții școlilor partenere.

O altă activitate a constat într-o vizită culturală în capital Macedoniei, Skopie, un oraș cochet, cu o istorie zbuciumată, la fel cum zbuciumată a fost întreaga istorie a Macedoniei de Nord. Orașul a fost reconstruit din temelii de nenumărate ori, fiind distrus atât de armatele marilor puteri care și-au revendicat mereu teritoriul acestei țări, pentru care a fost, secole de-a rândul teatru de război, cât și de numeroase cutremure care l-au zguduit din temelii. Cu toate acestea, este un oraș fascinant, atât prin frumusețea sculpturilor care împodobesc cele două poduri ce traversează râul Vardar, care îl împarte în orașul nou și orașul vechi, cât și prin pitorescul parcurilor, al clădirilor, al amestecului de clasic și modern. O astfel de activitate constituie o adevărată lecție de istorie, de geografie, de cultură, de religie, inclusiv de limbă și de literatură, având în vedere că alfabetul chirilic s-a născut în această minunată țară, că maica Tereza de Calcuta, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace, de asemenea s-a născut în Skopie.

Această întâlnire de proiect s-a dorit o lecție, în adevăratul sens al cuvântului, o lecție de viață, de cultură și de spiritualitate pe care școlile partenere în proiect, dar și participanții la această ultimă întâlnire au parcurs-o, nu doar cu ochii, ci și cu inima. Proiectul în sine se dorește o pledoarie pentru Europa, pentru lecțiile scrise și nescrise despre bătrânul continent, străvechi leagăn de cultură și civilizație.

Prof. Rodica Zimbru, coordinator de proiect

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

În Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se află internați 438 pacienți, și anume 81 pacienți Covid-19 și 357 pacienti nonCovid, iar în secția ATI sunt internați un număr de 8 pacienți, din care 1 pacient este intubat

Astăzi, 05.07.2020, ora 9.00, conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.