Home / Actualitate / OBICEIURI, TRADIŢII ŞI PREZICERI DE FLORII, ÎN BUCOVINA

OBICEIURI, TRADIŢII ŞI PREZICERI DE FLORII, ÎN BUCOVINA

DINTRE SUPERSTIŢIILE ACESTEI PERIOADE, CEA MAI FRECVENTĂ ESTE CEA CARE SPUNE CĂ „VREMEA DE LA FLORII O PREVESTEŞTE PE CEA DE PAŞTI”: DACĂ ESTE SOARE DE FLORII, VA FI ŞI DE PAŞTE.

EPSON DSC picture

Sărbătoarea Floriilor este cunoscută în Bucovina sub denumirea de Duminica Stâlparilor, iar semnele din această zi sunt interpretate, în regiune, ca prevestiri pentru anul în curs. Se spune, de pildă, că, dacă de Florii ies broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

În Duminica Floriilor se sfinţesc la biserică ramuri de salcie. Acestea sunt duse acasă și asezate la icoane pentru spor în casă, dar și pentru ca fetele să aibă noroc în dragoste. De asemenea, ele se folosesc și în caz de boală, punându-se sub perna celui suferind. La ţară, se pune o ramură şi în adăpostul animalelor pentru a le feri de boli. Bucovinencele spun că ramurile se păstreză tot timpul anului şi nu trebuiesc aruncate ci arse, pentru a face loc celor care sunt aduse în anul următor. Totodată, în această zi, femeile dau plăcinte de pomană pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii.

SUPERTIŢII ÎN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR

Cât despre Săptămâna Patimilor, în Bucovina, se crede că, dacă moare cineva în această perioadă, sufletul lui este dus în Iad, căci Raiul este închis.

În Joia Mare, a Patimilor sau Joia Neagră se credea că morții veneau pe la vechile lor locuințe și rămâneau acolo până la Duminica Mare. Femeile din sate spun că în această zi, dacă se pune cloșca pe ouă, din ouăle pe care le va cloci vor ieși numai cocoși. Se dă de pomană și uliului, pentru a nu mânca puii vara și se crede și că, cine doarme în aceasta zi, va fi leneș tot anul.

Publicitate
statie-peco-vicovu-de-sus-euro-tehnic

Publicat de: Ionel Curcan

Alte articole

Acțiune a polițiștilor rutieri pe linia combaterii neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea drumului public prin loc corespunzător şi pe linia disciplinării pietonilor

În baza planului propriu de acțiune în data de 02.06.2020 lucrătorii din cadrul Poliției Municipiului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.