Home / Actualitate / JOIA MARE: TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

JOIA MARE: TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

Joia Mare este ziua în care, potrivit tradiției se vopsesc ouăle pentru masa de Paște.

Seara are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar traditia spune ca fetele trebuie sa-si puna 12 dorinte pe un fir de ata, facand cate un nod dupa fiecare Evanghelie citita de preot. Fetele nemaritate pun apoi sfoara sub perna pentru a-si visa ursitul. Tot atunci, lumea duce la biserica painea care va fi sfintita de preot si impartita credinciosilor in noaptea de Inviere.

Potrivit traditiei, in aceasta zi se pomenesc mortii si se impart cani, colaci si apa, iar in unele zone se aprind focuri in curti sau in cimitire, intrucat exista credinta ca mortii vin sa se incalzeasca.In unele locuri din tara, oamenii aprind focuri in curti, pe dealuri sau in cimitire, pentru ca sufletele mortilor, despre care se crede ca se intorc la vechile lor locuinte, sa aiba lumina si caldura.In Joia Mare, gospodinele incep sa pregateasca preparatele pentru Paste, iar ziua este dedicata in special inrosirii oualor.

Se spune chiar ca ouale vopsite in aceasta zi nu se strica niciodata. Potrivit credintei populare, cine doarme in Joia Mare va fi lenes tot anul si nu va reusi sa duca un lucru, oricat de simplu, la bun sfarsit. De asemenea, se spune ca nu e bine sa speli rufe in aceasta zi, fiindca mortilor, in loc sa ajunga pomana data azi, li se duce apa murdara de la spalat.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

În Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava se află internați un număr de 408 pacienți, dintre care 126 de pacienți Covid-19, un număr de 17 pacienți fiind internați la Secția ATI

Astăzi, 06.06.2020, ora 9.00, conform datelor centralizate la nivel județean de către Direcția de Sănătate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.