Home / Actualitate / Soți bețivi și agresivi, evacuați de polițiști din case

Soți bețivi și agresivi, evacuați de polițiști din case

Polițiștii din județ au emis sâmbătă, două ordine de protecție provizorie. Potrivit IPJ Suceava, sâmbătă, la orele 15.42, o femeie de 36 ani din Suceava a sesizat prin apel telefonic direct ofițerul de serviciu al Secției de Poliție Burdujeni despre faptul că soțul face scandal la domiciliu. La fața locului a fost identificată femeia care a relatat faptul că soțul său, de 47 ani, a venit în stare de ebrietate la domiciliu și i-a adresat injurii și cuvinte jignitoare și a lovit-o. Ulterior bărbatul de 47 de ani a lovit-o și pe fiica sa minoră în vârstă de 11 ani.

Toate părțile implicate au fost conduse la sediul secției de Poliție Burdujeni pentru continuarea cercetărilor. Aici, femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecție provizoriu împotriva soțului său, fiind completat chestionarul de risc.

La ora 18.10 a fost emis ordinul de protecție provizoriu împotriva bărbatului de 47 de ani și i-au fost aduse obligațiile care îi revin ca urmare a emiterii acestuia, inclusiv evacuarea locuinței.

S-a întocmit dosar penal pentru „violență în familie”.

La orele 10.53, și Poliţia Orașului Cajvana a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un băarbt din oraşul Cajvana despre faptul că două geamuri ale locuinţei fiicei sale, de 34 ani din localitate, au fost distruse. Din primele verificări s-a stabilit faptul că la 28.06.2019, în jurul orei 23.00, un bărbat de 41 ani din localitate s-a deplasat la locul de muncă al soției sale, iar pe fondul consumului de alcool şi al unor neînţelegeri, a ameninţat-o pe aceasta cu acte de violență.

Pe 29.06.2019, în jurul orei 10.00, femeia de 34 de ani, împreună cu tatăl său, s-a deplasat la locuinţa sa din orașul Cajvana unde a constatat că două geamuri ale locuinţei au fost distruse.

În urma solicitării și completării formularului de risc, polițiștii au emis ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbatul de 41 de ani începând cu 29.06.2019, ora 14.00, până la data de 04.07.2019, ora 14.00.

S-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de „ameninţarea” şi „distrugerea” urmând a fi soluţionat procedural prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

IPJ Suceava reamintește că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019.

Publicitate
statie-peco-vicovu-de-sus-euro-tehnic

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Mandat de executare a pedepsei închisorii pus în aplicare de polițiști

La 13.07.2020, orele 18.10, o patrulă din cadrul Poliţiei oraşului Cajvana a primit spre punere …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.