Home / Religie / Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Putna

Mii de credincioşi la hramul Mănăstirii Putna

În pofida vremii neprietenase, Mănăstirea Putna a fost şi anul acesta loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi ortodocşi, din toate colţurile ţării, care au ţinut să participe la hramul acestui lăcaş de cult, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi alţi înalţi prelaţi, mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, Înalt Prea Sfinția Sa Nicolae,și mitropolitul antohian al Franței și Europei de Vest și de Sud, Înalt PreaSfinția Sa Ignatie. Printre participanți s-au numărat prefectul Mirela Adomnicăi, șeful PNL al administrației județene, Gheorghe Flutur, primarul PNL al Sucevei, Ion Lungu, senatorul PSD Ioan Stan, deputatul PNL Ioan Balan și primarul PNL de Putna, Gheorghe Coroamă. Aproximativ la ora 11.00, la Mănăstirea Putna au ajuns premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Eugen Teodorovici, Mihai Fifor și Răzvan Cuc. Ei au fost întâmpinați de starețul Velnic Melchisedec, subprefectul Silvia Boliacu și primarul Putnei.

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (M.Eminescu).

Locaşul de cult se află la 33 km de orașul Rădăuți.

Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase. Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

Patriarhul Daniel aflat la Mănăstirea Putna, în anul 2010, a anunţat că biserica mănăstirii va avea un al doilea hram, pe lângă cel istoric din 15 august, în 2 iulie, când este pomenit Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

În cuvântul rostit în faţa a peste 10.000 de credincioşi adunaţi la Putna, Patriarhul Daniel a spus că împreună cu arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen, şi cu stareţul Mănăstirii Putna,Velnic Melchisedec, s-a decis adăugarea unui al doilea hram bisericii mănăstirii, care îl are ca ctitor pe Ştefan cel Mare, înmormântat aici.

După ce în 1992 Sfântul Sinod al BOR l-a trecut pe Ştefan cel Mare în rândul sfinţilor, s-a constatat că foarte mulţi credincioşi vin la Mănăstirea Putna în data de 2 iulie, zi în care este pomenit Ştefan cel Mare, astfel că s-a decis să fie adăugat cel de-al doilea hram al bisericii.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim

Duminica, 12 aprilie 2020, praznuim Intrarea Domnului in Ierusalim, calare pe manzul asinei, implinind astfel o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.