Inspectorul general al IȘJ Suceava a cântărit ghiozdanele copiilor Școlii ”Ion Creangă” Suceava

În această dimineață (13 septembrie), inspectorul general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai a fost prezentă la intrarea elevilor de la Școala ”Ion Creangă” pentru a cântări ghiozdanele copiilor. Înarmată cu un cântar electronic, asistată de un medic kineto-terapeut, de doi voluntari, a convins zeci de copii, însoțiți sau nu de părinți ori bunici, să ofere spre cântărire ghiozdanele cu care au venit azi la școală. În foarte multe cazuri, din păcate, cântărirea a corespuns temerilor profesoarei inspector general Gabriela Mihai. Câteva dintre acestea cântăreau chiar și peste 9 kilograme, cărate în cârcă de copii a căror greutate nu trecea peste 30 de kilograme.

Au fost identificate situații diverse: copiii neînsoțiți, care au plecat cu desaga plină cu rechizite de acasă și care au spus că este greu ghiozdanul, copii însoțiți de părinți ori bunici până la intrarea în școală,  a căror aparținători au scurtat discuția, pentru a nu se pune rău cu cadrele didactice, în fața camerelor de luat vederi, copii care au optat deja pentru ghiozdane de tip ”troller”, pentru că au fost avertizați despre riscurile pe care și le asumă cărând zi de zi ghiozdanele grele, cu sumedenia de cărți, caiete și rechizite mai mult sau mai puțin folositoare.

Inspectorul general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai a oferit și câteva concluzii, după ce, înainte de începerea orelor de școală, verificarea greutății ghiozdanelor s-a terminat: este cert faptul că, dintr-un motiv sau altul, copiii sunt puși să care zilnic către școală poveri mult peste puterile vârstei lor, în ghiozdanele pe care le poartă în spate. Uneori chiar aceste ghiozdane, goale fiind, sunt mai grele decât ar trebui să poarte un copil de școală primară și asta, de multe ori, din cauza dorinței ostentative a părinților ori a rudelor de a epata, mândrindu-se cu ”puii” lor. Astfel, dacă unui copil de 20 de kilograme îi oferi un ghiozdan de 2 kilograme, în care mai trebuie puse și caietele, cărțile, celelalte rechizite, plus sticluța cu apă, șansa de a-l condamna la afecțiuni ale coloanei vertebrale care să îl urmărească toată viața este foarte mare.

Recomandările inspectorului general al IȘJ Suceava, Gabriela Mihai: Ghiozdanele ca atare să fie cât mai ușoare cu putință. Conținutul acestora să fie cât mai mic, să crească gradual pe măsura înaintării în vârstă și a greutății provenită din creșterea masei osoase și a masei musculare a fiecărui copil. Pentru materialele cu scop didactic să fie amenajate în fiecare școală dulăpioare pentru fiecare elev ori, dacă  nu este acum posibil, fiecare director de școală sau diriginte de clasă în parte să identifice modalitatea în care acele obiecte necesare copiilor pentru școală să nu trebuiască să fie aduse în fiecare zi în ghiozdane ori în sacoșe de acasă. De la șlapii pentru interiorul clasei, la cărți sau caiete care nu trebuie purtate de acasă la școală și înapoi, nerăsfoite.

Un medic kineto-terapeut, invitat la acțiunea de azi-dimineață inițiată de inspectorul general Gabriela Mihai a explicat că standardele europene recomandă ca greutatea maximă a bagajului de școală pentru un copil să fie de maxim 10% din greutatea sa corporală. Astfel, pentru un copil din clasa întâi, care are 15-20 de kilograme, acesta nu trebuie să depășească 1,5 –  2 kilograme și, mergând mai departe, pentru un copil de clasa a patra, cu greutatea medie de 40 de kilograme, greutatea ghiozdanului nu trebuie să fie mai mare de 4 kilograme.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto/Video: Cauza probabilă de izbucnire a incendiului de la Brodina de Sus a fost: jar sau scântei provenite din sistemul de încălzire

Pompierii militari ai subunităților din Vicovu de Sus, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.