Home / Sanatate / Medicii de familie suceveni vor putea prescrie evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilată pentru diabetici

Medicii de familie suceveni vor putea prescrie evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilată pentru diabetici

Presedintele-Director General al CAS Suceava a emis astazi, 17 septembrie, o decizie prin care medicii de familie aflati in relatie contractuala cu aceasta institutie sunt desemnati sa recomande investigatia paraclinica- dozarea hemoglobinei glicozilata pentru bolnavii cu diabet zaharat. In conformitate cu legislatia in vigoare, bolnavii cu diabet zaharat au dreptul la evaluare prin dozarea hemoglobinei glicozilata, pe baza recomandarii facute de medicul specialist diabetolog, de medicul cu competenta/atestat in diabet sau de medicul desemnat (medicul de familie), in mod gratuit, dar nu mai mult de doua dozari/bolnav/an.

Aceasta evaluare se poate efectua la unul din cele 3 laboratoare de analize medicale cu care CAS Suceava are incheiate contracte de servicii medicale paraclinice, care se regasesc pe site-ul CAS Suceava www.cassv.ro, in limita bugetului alocat.

“În esenţă, controlul metabolic de durată, exprimat prin valoarea hemoglobinei glicozilate, reprezintă un parametru deosebit de important pentru monitorizarea persoanelor cu diabet zaharat. Datele actuale sugerează în mod clar că valoarea HbA1c se corelează cu momentul apariţiei şi cu riscul de invalidate dat de complicaţiile cronice specifice. Aceasta desemnare a medicilor de familie va permite un acces rapid si facil al bolnavilor cu diabet zaharat la evaluarea prin dozarea hemoglobinei glicozilata” a punctat seful CAS Suceava.

Publicitate

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Pacienții suceveni ce urmează tratamente pentru hepatită cronică C și ciroză hepatică C vor primi retețe gratuite lunar, cu interferon

Incepand din aceasta luna si CAS Suceava a fost desemnata, prin Ordin al Presedintelui CNAS, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.