Home / Actualitate / PACTUL PENTRU MUNCĂ – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă din România

PACTUL PENTRU MUNCĂ – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă din România

PACTUL PENTRU MUNCĂ – Consens general pentru evitarea crizei grave de forță de muncă din România

Antreprenorii au ajuns să fie singurul partid de opoziție din România

Unitate, acesta este cuvântul care poate duce la evitarea unei crize generale a forţei de muncă în România şi nu numai! Modificarea legislaţiei în domeniul fiscalităţii pentru a putea crește câștigul salarial, luarea unor măsuri fiscal-bugetare care să stimuleze investiţiile, implementarea pe scară largă a unui sistem dual de învătământ calibrat pe nevoile antreprenorilor, atragerea de forţă de muncă din străinatate, dar şi alocarea unui buget mai mare pentru educaţie se numără, de asemenea, printre concluziile şi măsurile propuse şi agreate de reprezentanţi ai guvernului, administraţiei locale, patronate, antreprenori, multinaționale, directori de companii şi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul conferințelor PACTUL PENTRU MUNCĂ organizate de CONAF şi Federația Patronală Petrol și Gaze FPPG, la Cluj-Napoca, Iaşi și prezentate de Adrian Măniuțiu, fondator EM360.

Studiile şi sondajele prezentate în cadrul dezbaterilor au fost realizate, la solicitarea CONAF şi FPPG, de Asociația de Analiză Decizională şi Strategică  (Ocuparea forței de muncă din România în contextul Uniunii Europene) şi de Novel Research (Mediul antreprenorial în România) și au reprezentat punctul de pornire pentru concluziile prezentate în cadrul GALEI ANTREPRENOR ÎN ROMÂNIA, care a avut loc la Bucureşti, la Palatul Regal, în prezența a peste 300 de persoane, urmând a se concretiza  într-un  Memorandum of Understanding agreat şi susţinut de toţi participanţii la dezbateri. Documentul reprezintă punctul de plecare în negocierea cu factorii de decizie de la cel mai înalt nivel pentru a stabili modalităţile de îmbunataţire a legislaţiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piaţa muncii din România.

Cristina Chiriac, presedintele CONAF iniţiatoarea proiectului PACTUL PENTRU MUNCĂ apreciază că mediul antreprenorial şi patronal a conştientizat că altă cale nu există decât aceea de unitate.

 Problematica deficitului forței de muncă a unit antreprenorii într-o singură voce și a condus la identificarea celor mai bune soluții pentru a stopa declinul de pe piața muncii. În ultimii 30 de ani, indiferent de coloratura politică a guvernelor care ne-au condusproblema unui trai decent în România nu a fost rezolvată și iată-ne acum puși în

DESPE CONAF

Societatea nu mai poate face fața unei realități economice care nu mai poate fi ascunsă! Așadar, mediul antreprenorial ia atitutidine și acționează! Căutăm împreună soluții, le dezbatem în spațiul public și împreună cu reprezentanții statului dorim să le implementăm pentru a crea valoare adăugată în economie. În viziunea meaacesta este “Pactul pentru muncă” la care lucrăm și suntem conștienți noi, antreprenorii, că suntem singurul partid de opoziție din această țară! a spus Cristina Chiriac, preşedintele CONAF, coorganizator al conferinţelor PACTUL PENTRU MUNCĂ.

Franck Neel, preşedintele Federației Patronale Petrol și Gaze FPPG, readuce în atenţia opiniei publice importanţa educaţiei şi a pregătirii angajaţilor. “Fiind proactivi, împreună cu părţile interesate din sfera politică, putem realiza strategii adecvate. Cred cu tărie că cei care reprezintă diferite industrii vor trebui să gasească soluţii şi să se implice mai mult în procesul de căutare şi definire a acestora. Pregatire. Educaţie. Schimb de experientă. Programe de specializare. Planificarea unor programe atractive în sfera profesională”, a susţinut Franck Neel, preşedintele FPPGcoorganizator al conferinţelor PACTUL PENTRU MUNCĂ.

Reprezentanţii guvernului prezenţi la acestă întâlnire sunt de acord că e nevoie de unitate şi, mai ales, de dialog.

“Este o problemă grea a României, mă bucur enorm să văd din ce în ce mai multe patronate care vor să colaboreze cu Ministerul Muncii. Sunt alături de Dvs și susțin inițiative private, îmi doresc un dialog coerent care să conducă la soluții imediate. Aveți în mine și in ministerul pe care îl conduc un partener viabil pentru a creiona modificări legislative care să confere pieței muncii atractivitate și flexibilitate. Felicit CONAF și FPPG pentru inițiativă și vă asigur, în calitate de ministru al muncii, că suntem extrem de interesaţi să colaborăm şi în afara acestui pact, să lucrăm împreună pentru a găsi măsurile legislative necesare.”, a declarat Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Justiţiei Sociale.

Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, resort important în susținerea economiei naţionale, susţine şi recunoaşte importanţa PACTULUI PENTRU MUNCĂ, document ce poate scoate România din criza forţei de muncă.

,Nu cred că României îi lipsesc în mod special banii, ci tocmai acest spirit colaborativ şi capacitatea de a vorbi cu statul român pe o singura voce, hai două, dar nu o sută. Până la urmă, statul are nevoie să aibă parteneri puternici cu voci coagulate care să transmită mesaje clare despre ceea ce necesită”, a spus Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.

În condiţiile în care la 9 milioane de angajaţi în diverse sectoare ale economiei, România are aproape 400.000 de şomeri, este necesară mai mult ca oricand luarea unor decizii cât mai urgente pentru rezolvarea situaţiei crizei forţei de muncă.

 “Cu Coaliţia pentru dezvoltarea României am lansat ideea unei strategii naţionale pentru forța de muncă pe termen mediu și lung. Cristina, CONAF e binevenită în această idee de strategie, cu forţa voastră şi cu energia ta şi a tuturor doamnelor, pentru care nu numai că mă bucur că sunt prezente şi active în antreprenoriat, dar cred că de aici vor veni soluţiile pentru România”, a precizat Dragoș Anastasiu, Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Ana Birchall, ministrul Justiţiei, a transmis femeilor antreprenor mesaje de apreciere şi încurajare.

“Faptul că în această seară participăm la un eveniment dedicat antreprenorilor şi îndeosebi femeilor antreprenor este o dovadă că în ultimii ani femeile din România au reuşit să înlăture din barierele aflate în calea succesului lor,  iar competenţa, dedicarea şi munca le-au fost recunoscute şi apreciate în societate şi de societate”, a declarat Ana Birchall, ministrul Justiţiei.

GALA ANTREPRENOR ÎN ROMÂNIA a fost deschisă cu un recital extraordinar susţinut de soprana Clara Topliceanu în faţa unor invitaţi de seamă, nume importante, antreprenori, reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii naţionale, susţinători ai proiectului PACTUL PENTRU MUNCĂ. Dna. Paula Marilena Pârvănescu – secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat; E.S. Dna. Michele Ramis – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze în România; E.S. Dna. Isabel Rauscher – Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Austria în România; Dl. Dragoş Petrescu – secretar general HORA şi-auprezentat punctele de vedere în faţa auditoriului.

Confederaţia Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este singura confederație care susține și promovează antreprenoriatul feminin și are ca are ca obiectiv apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice si culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autoritatile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri.

Federaţia Patronală Petrol si Gaze (FPPG) este membru fondator al Confederației Patronale Concordia, singura confederaţie patronala românească afiliată la International Organization of Employers şi Business Europe şi militează pentru responsabilitatea companiilor  în ceea ce priveste siguranţa, sănatatea şi securitatea operaţiunilor și a personalului.

DESPRECONAF
CONAF
 a luat ființă ca urmare a necesității de a crea o cultură antreprenorială adaptată la noile trenduri în materie de business și asta nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu antreprenorial. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent și care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional.

La CONAF întâlnești antreprenori cu experiență și o lume axată pe găsirea soluțiilor practice pentru dificultățile și problemele din mediul de afaceri românesc sau internațional, poți găsi oportunități de relaționare la un nivel înalt de pregătire profesională, îți poți consolida afacerea și poziția în cadrul comunității de antreprenori locali și regionali. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de curaj, de condiții de susținere puternice, de acces la servicii financiare și nu numai, ca premise solide pentru succesul oricărei afaceri.

Există două condiții pentru susținerea antreprenoriatului feminin: mai puţine oportunităţi pentru avansarea acestora şi prejudecăţile culturale, iar aceste conditii sunt indeplinite în ţările situate în fruntea clasamentului european, se numără comunităţile puternice de afaceri, inclusiv la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii.

Astăzi 28,9% din antreprenorii români sunt femei, iar în contextul unei societăţi falocrate este absolut necesar ca vocea femeilor antreprenor să se facă auzită.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin este singura confederatie din România ce reuneşte interesele femeile antreprenori într-o structură închegată.

CONAF s-a născut din: Federaţia Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est si Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor

In prezent, CONAF are în componenţă prin atragerea si altor entitaţi:

– Federaţia Patronatelor Femeilor Antreprenor (București), condusă de către Cristina Chiriac;

– Federaţia Femeilor de Afaceri din Regiunea Nord-Est(Suceava), al cărei Președinte este Liliana Agheorghicesei;

– Patronatul Femeilor Antreprenor;

– Patronatul Femeilor din Meşteşugărit;

– Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii Suceava, (Bucovina Suceava);

– Patronatul Femeilor Antreprenor;

– Patronatul Femeilor din Meşteşugărit;

– Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici şi Mijlocii Botoşani (Bucovina Botoşani);

– Patronatul pentru Promovarea Antreprenoriatului Feminin Neamt

Obiectivele noastre sunt desprinse din necesităţile realiste ale vieţii economice:

-Promovarea intereselor economice ale României,

-Promovarea și protejarea intereselor antreprenorilor la nivel local, regional, național și internațional,

-Constituirea unei imagini consolidate a CONAF și sporirea gradului de vizibilitate a organizației.

-Implicarea activă a mediului de afaceri în comisii de dialog social la nivel național și internațional

-Parteneriate strategice cu alte confederaţii

-Construcția unor parteneriate public privat

CONAF promovează egalitatea de şanse, nu de gen şi ne dorim ca toti actorii economici care înţeleg importanţa acestui curent, să susţină iniţiativele confederaţiei în câteva direcţii importante.

Dorim integrarea aspectelor specifice ale antreprenoriatului feminin în politicile ce privesc IMM-urile, de la faza de design a acestor politici, până la monitorizarea separată a rezultatelor acestora asupra antreprenoriatului feminin din România.

Vrem să ne implicăm în programe de dezvoltare a cunoştinţelor de afaceri, management, finanţare, dedicate antreprenorilor şi să aducem exemple şi studii de caz valoroase din experienţa personală de antreprenori. Vom aduce în atenţia publicului poveştile de succes, modelele din antreprenoriatul feminin românesc, iar în rândul antreprenoriatului modele de bune practici, ce vor putea constitui o bună sursă de informaţii, de know-how, atât de necesare în demararea unei afaceri.

Pentru a ne susţine cu eficienţă dezideratele propuse ca o voce puternica si unitara, care, prin ceea ce va reusi sa detina va putea fi valorificat nu doar de antreprenoriatul feminin (pentru ca problemele de care se lovesc antreprenorii din Romania sunt identice), avem nevoie de sustinere, si nu neaparat de sustinere financiara (desi nu este neglijat nici acest aspect), ci de sustinere in ceea ce priveste fundamentarea unor politici aconomice mai eficiente, capabile sa sustina si sa stimuleze mediul antreprenoriatului romanesc. Avem nevoie de stabilitate si consecventa in ceea ce priveste masurile economice constructive.

Iată de ce la CONAF poate adera orice persoană juridică ce are sediul în Romania, membră a unui patronat (chiar dacă în structura acţionariatului sau de management sunt numai barbaţi, singura conditie este ca în relaţia de reprezentativitate cu noi să fie desemneze o femeie). În principiu, orice patronat poate sa fie membru într-o federaţie, orice federaţie poate sa fie membră în confederaţie.

O direcție prioritară a CONAF se bazează pe realitatea faptului că economia românească este parte a unui mecanism economic global puternic si, de aceea Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF cooperează cu entități internaționale în vederea facilitării comunicării şi colaborării dintre antreprenorii din România şi cei din străinătate în vederea  dezvoltării de contacte, parteneriate şi realizării unei mai bune informări a membrilor cu privire la noutăţile, oportunităţile, formalităţile de viză necesare şi acţiunile organizate.

Dupa cum am menționat, la CONAF întâlnești antreprenori cu experiență și o lume axată pe găsirea soluțiilor practice pentru dificultățile și problemele din mediul de afaceri românesc sau internațional, iar acestia au ales personalitati antrepronori feminini care sa-i reprezinte. Astfel, consiliul director al CONAF are urmatoarea componenta:

Cristina Chiriac – Președinte

Liliana Agheorghicesei – Primvicepreședinte

Nicoleta Munteanu – Vicepreședinte

Viorica Pușcaș– Vicepreședinte

Rodica Lupu – Vicepreședinte

Gabriela Montoiu – Vicepreședinte

Anca Rancea – Vicepreședinte

Corina Mindru – Vicepreședinte

Luminița Paula Chihai– Vicepreședinte

 

Ca să schimbăm și să îmbunătățim legi, reguli și norme din mediul antreprenorial, mai întâi trebuie să rafinăm mentalități. Respectul față de valoarea și munca antreprenorului femeie e primordial. Consultarea mediului antreprenorial este esențială pentru construcția unei legislații care să răspundă provocărilor și nevoilor din mediul de afaceri românesc.

Noi creăm oportunități și o cultură antreprenorială conectată la noile tendințe în materie de business!

Noi suntem mai mult decât o comunitate de antreprenori de gen feminin care și-au unit forțele!

Noi ne dorim o reprezentare unitară a intereselor comune ale membrilor – federaţii patronale care promovează şi sprijină afirmarea femeilor în mediul de afaceri şi în domeniul patronal şi de aceea invităm toate acele entităţi care se regăsesc în configuraţia de obiective ale CONAF să ni se alăture!

Împreună putem depăși rezistența multora la schimbările atât de necesare pentru însănătoșirea mediului de afaceri românesc și integrarea acestuia în rândul economiilor puternic dezvoltate, cu impact benefic asupra calității vieții individului!, este mesajuul Patronatului IMM Suceava.+

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Dosar penal la regimul rutier

La 05.08.2020, orele 03.20, un echipaj rutier din cadrul Poliţiei municipiului Suceava a oprit pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.