Home / Actualitate / Studenții suceveni au experimentat orientarea în teren

Studenții suceveni au experimentat orientarea în teren

În mediul universitar sucevean, la Facultatea de Drept și Științe Administrative(FDSA), există preocupări permanente pentru o mai bună pregătire a studenților pentru viață și piața muncii, prin dezvoltarea competențelor studenților, atât din categoria celor profesionale, cât și din a celor transversale.

În acest sens, studenții din cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava, reuniți în grupurile de inițiativă studențească Administrație Publică și Poliție Locală, aflațisub coordonarea unui colectiv de cadre didactice din cadrul Centrului de Formare și Cercetare din Administrația Publică(CEFCAP) de la nivelul FDSA, derulează o activitate aplicativă cu temaDezvoltarea spiritului cultural-sportiv prin deplasarea în teren variat cu orientarea după repere necunoscute, folosind busola, ceasul, caracteristicile fizico-biologice ale ecosistemului, eveniment ce se va realizași cu implicarea unor parteneri,printre care se numără: Inspectoratul pentru Situații de Urgență BucovinaSuceava, Direcția Silvică Suceava și Consiliul Județean Suceava – Serviciul Salvamont. Participarea la această activitate a fost și este permisă pentru orice student sucevean.

Orientarea în teren a fost o preocupare primordială a omului încă de la începutul existenţei sale. În zilele noastre, când avem la dispoziţie o atât de diversă tehnică de înaltă performanță în domeniu, ne aflăm adeseori în situația de aaprecia că instrumentele de înaltă tehnologie vor constitui oricând soluția certă într-o situaţie critică și nu numai. Totuși, așa cum practica a dovedit-o în multiple cazuri, se pare că tehnica modernă, fie din cauza unor erori de manipulare, a unor erori de ordin tehnic sau a  supraevaluării sale de către individul uman, înregistrează și rezultate negative.

Astfel, pentru a fi pregătiți oricând pentru provocările mediului natural, activitatea la care am făcut referire a fost precedată de altedouăetape:

-desfășurarea unui seminar de instruire cu privire la particularitățile deplasării în teren variat cu orientarea după repere necunoscute, ce s-a susținut pe data de 05.11.2019, în cadrul Universității „Ștefan cel Mare“ din Suceava;

-o sesiune practică privind punerea în aplicare a informațiilor acumulate la seminarulamintit, ce s-a realizat în data de 08.11.2019, la Cetatea Șcheia/Mănăstirea Zamca din Suceava.

Activitatea aplicativă programată pentru vineri, 15 noiembrie 2019,va reunimembrii grupului țintă ai proiectului DIVON – Dezvoltăm Idei noi pentru VOi și pentru Noi,într-o competiție studențească. Aceasta se vadesfășuraîn zona Cetăţii de Scaun Suceava,începând cu ora 12:00. Cu acest prilej, vor fi simulate șirepetate și câteva proceduri de acordare a primului ajutor medical, în caz de urgențe. La finalulcompetiției, se vor acorda premii/diplomepentru cei mai orientați și pricepuți studenți.

Proiectul DIVON, cu un buget de 20.000 lei, a fost finanțat de către Casa de Cultură a Studenților din Municipiul Suceava și cofinanțat de către un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Drept și Științe Administrative, precum și de către Asociația LUMEN.

Echipa de proiect este formată din studenți de la programele de studii de licență: Administrație PublicășiPoliție Locală, precum și de master: Management și Administrație Europeană (programe din domeniul Științe Administrative), după cum urmează: Marinela PENTELESCU, AndreiMALANCIUC, Mihaela-Brîndușa ȘUHAN, Ingrid-Roxana ROOS ȘTEFĂNOAIAși Laura BUJOR. Pregătirea proiectului fiind o aplicație cu caracter deschis, au participat la elaborare și alți studenți de la programele de studii Administrație Publică și Poliție Locală din cadrul Facultății de Drept și Științe Administrative.

Publicitate

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Acțiune a Serviciului Rutier pe linia combaterii conducerii autovehiculelor pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice

În perioada 31.07.2020 – 02.08.2020, Serviciul Rutier Suceava, împreună cu subunităţile din cadrul inspectoratului, au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.