Home / Actualitate / Ziua naţională fără tutun – 21 noiembrie 2019

Ziua naţională fără tutun – 21 noiembrie 2019

Direcţia de Sănătate Publică Județeană Suceava(DSP), în colaborare cu furnizorii de servicii medicale și unitățile administrativ teritoriale cu asistență medicală comunitară celebrează „Ziua naţională fără tutun”, în data de 21 noiembrie 2019.

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun și de a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte) şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%.

Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenția Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, România și-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER: Monitorizare (şase studii în cadrul Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System – GTSS) sub egida OMS/CDC), Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016, Oferirea de ajutorpentru renunţarea la fumat, avertizare (Warning) prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări, implementarea legislaţiei privind  publicitatea, promovarea şi sponsorizarea produselor din tutun (Enforce bans), creşterea (Raise) taxelor pe tutun.

Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%).Proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă că vor să renunţe la acest obicei în viitor.

Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar 42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoară mai mult decat alcoolul, accidentele de circulație, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul:„Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

 

Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor renunțării la fumat.

Obiectivele campaniei sunt:

-Creşterea numărului de persoanedin grupul ţintă informate cu privire la beneficiile renunțării la fumat;

-Informarea și conștientizarea persoanelor nefumătoare sau a celor care doar au experimentat fumatul, cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătății lor, cât și a celor din jur;

-Sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar în privinţa pericolului pe care îl reprezintăutilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină (ţigări electronice sau tutun încălzit – IQOS);

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava desfășoară următoarelea cţiuni de Informare-Educare-Comunicare:

-Difuzarea de informaţiispecificetemeipe website-ulinstituţiei (https://www.dspsv.ro/promovarea-sanatatii/);

-Promovarea campanieiși a materialelor de campanieîncadrulrețelelor de socializare;

-Organizarea unor ateliere de informare în unități de învățământ, în cadrul cărora vor fi prezentate consecințele inhalării fumului de tutun;

-Distribuire de materiale informative specifice temei prin asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari și antrenarea acestora în desfășurarea acțiunilorde informare, educare, comunicare în teritoriile de responsabilitate.

 

În România, Campania cu sloganul „Pentru sănătate spune NU fumatului!” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Dosare penale la regimul rutier

La 01.07.2020, orele 12.10, o patrulă din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea a oprit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.