Foto-video: Au fost aprinse luminile din Bradul de Crăciun și din cupola luminoasă din centrul Sucevei

Mii de suceveni au fost prezenți Joi 28 noiembrie a.c., pe esplanada Casei de Cultură din Suceava, unde au avut loc spectacolele dedicate Zilei Bucovinei. Aprinderea luminilor de sărbători a avut loc în jurul orei 18.00. Pe scena instalată în imediata apropiere a bradului, au urcat primarul Sucevei Ion Lungu și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, alături de toți cei prezenți, într-o atmosferă entuziastă, s-a numărat invers de la 10 la zero, după care, rând pe rând, s-au aprins luminițele din Bradul de Crăciun și cele din cupolă și decorațiunile de iarnă.

„Astăzi se împlinesc 101 de când s-a când s-a hotărât Unirea Bucovinei cu România. Este o zi specială, este o zi simbol, atât pentru noi cei din Bucovina, cât și pentru România. Pentru că dacă nu s-ar fi înfăptuit această unire a Bucovinei cu România, nu era șansa să se facă România Mare. Sigur, s-a împlinit atunci un vis de aur al generațiilor de români din Bucovina, care au luptat pentru acest ideal. Noi am preluat, practic, ca o binecuvântare această moștenire de la înaintașii noștri. Trebuie să o prețuim și avem obligația să o ducem mai departe și să o dăm generațiilor care vin. Este un lucru deosebit și trebuie să pomenim aici de un nume mare, care a avut o contribuție deosebită la înfăptuirea acestui act, și anume Iancu Flondor. În această dimineață în urma unei ședințe extraordinare de la Consiliul Local s-a evocat evenimentul, s-au depus coroane de flori la statuia lui Iancu Flondor. Iar acum, în această seară am aprins luminile în bradul de Crăciun, în piața centrală, dar și logo-ul municipiului Suceava și s-a deschis patinoarul sintetic”, a declarat Ion Lungu.

„La mulți ani Bucovină dragă! Vă spun cu lacrimi în ochi, și-a început discursul președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur:  ,,Cum e viața… De câțiva ani de zile, Flutur aduce lumina și Ion Lungu o aprinde. De Paște venim cu Lumina Sfântă și astăzi o aprindem. Poate nimic nu e întâmplător și sigur nimic nu e întâmplător. În urmă cu un an, sărbătoream 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara, m-am îmbrăcat cu suman și am intrat în Arcanul de la Fundu Moldovei cu cei 100 de răzeși, cu care am dansat pentru un mesaj de Unire a Bucovinei cu Țara. De aceea, nu întâmplător și toată lumea este invidioasă pe noi, toată țara, nu întâmplător astăzi Suceava e în sărbătoare. Pentru că Bucovina acum 101 ani s-a unit cu România, cu câteva zile înainte de Marea Unire, fără unirea Bucovinei cu România nu exista unirea din 1 Decembrie. Trebuie să  spunem răspicat, pentru că unii au uitat de Bucovina, a uitat de Ziua Națională a Bucovinei, dar trebuie să ne aducem noi aminte. Bucovină dragă… La mulți ani! La mulți ani România! La mulți ani Suceava! Vă iubesc și Doamne ajută”, a încheiat discursul președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.”

Evenimentul a devenit tradiție ca în aceeași zi să fie deschis și Târgul de Crăciun din Centru. Cu această ocazie, a fost deschis și patinoarele artificiale Areni și cel cu suprafață teflonată, situat chiar lângă logo-ul luminos al municipiului Suceava.

După aprinderea luminițelor din bradul din centrul orașului, a urmat un concert susținut de Trupa Bucovina, urmată de trupa Subcarpați.

Foto

Video

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Bărbat găsit carbonizat în casa care a ars

Un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani a fost găsit mort în locuința …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.