Home / Actualitate / Foto-video: Ziua Națională a României, sărbătorită cu solemnitate, la Suceava

Foto-video: Ziua Națională a României, sărbătorită cu solemnitate, la Suceava

Mii de suceveni, cu mic cu mare, s-au adunat duminică, 1 Decembrie, în zona centrală a municipiului reședință de județ pentru a asista la manifestările organizate cu prilejul Zilei Naționale a României.

După oficierea serviciului religios efectuat de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a avut loc o serie de cuvântări ale oficialităților locale, privind însemnătatea evenimentului. Subprefectul județului, Silvia Boliacu, a dat citire mesajului de Ziua Națională transmis de premierul Victor Orban, în încheiere le-a urat celor prezenți „La mulți ani România!”, „La mulți ani Suceava!”.

“De aici începe patriotismul și nevoia de patriotism, pentru că de Ziua Națională, dragii mei, cred că despre asta trebuie să vorbim mai mult și mai apăsat. În urmă cu 3 zile, aici, în Cetatea de Scaun a lui Ștefan se sărbătorea Ziua Bucovinei, pentru că dacă nu era Unirea Bucovinei cu Țara, 1 Decembrie nu putea să se numească Zi Națională. Suntem bucuroși și mândri pentru ziua de azi. Și mai sunt convins că trebuie să ne gândim ce e în sufletul celor din nordul Bucovinei și al Basarabiei care au stat în România Mare doar 22 de ani și de aceea, obligația noastră de frate este să nu fim egoiști, ci să luptăm ca și drumul lor să fie spre Uniunea Europeană, unde să ne întâlnim cu toții. Cred că asta trebuie spus de Ziua Națională. E nevoie de mai multă unitate ce trebuie să înceapă de la politicieni.” a declarat Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, care a mai spus că după Revoluție s-au înregistrat multe modificări în bine dar trebuie să simțim și să ne bucurăm mai mult că suntem în Uniunea Europeană: “Trebuie să simțim mai multă Europă la noi acasă pentru că mulți români au plecat afară, și nu au plecat de bine, ci din cauza greutăților. Trebuie să facem mai multe ca să se întoarcă acasă”.

Și primarul Sucevei, Ion Lungu a vorbit despre această zi: “Ne-am întâlnit astăzi aici să sărbătorim Ziua Națională. Cred că nu se putea o zi mai nimerită această Zi Națională, decât ziua în care acum 101 ani s-au unit toți românii. Este o zi cu o deosebită semnificație istorică, dar în același timp este o zi în care trebuie să privim spre viitor cu încredere și cu speranță”. Edilul nu a omis să-i amintească și pe înaintași, “mari bărbați de stat” care au contribuit la înfăptuirea Unirii. ,, Nu putem să nu pomenim de Mihai Viteazul, de Alexandru Ioan Cuza, sau de marii bărbați de stat de la 1918 care au înfăptuit Marea Unire și aici în primul rând de premierul din aceea vreme, Ion C. Brătianu, este vorba de regele Ferdinand, Iuliu Maniu și alte personalități, fără de care astăzi nu am fi putut să sărbătorim această zi. Așa cum spunea Ion C Brătianu:  De o mie de ani vă aşteptăm şi aţi venit ca să nu ne mai despărţim niciodată. Acești înaintași ne-au lăsat un testament, ne-au lăsat o moștenire pe care noi trebuie să o prețuim și să o predăm mai departe generațiilor viitoare”

De la ceremonie nu a lipsit depunerea de coroane de flori la Troița Eroilor de lângă Biserica Sf. Înviere, urmată apoi de parada militară, savurată în special de cei mici și o expoziție de tehnică militară.

În jurul orei 15.00, a avut loc un spectacol susținut de Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” – PE LA NOI DE SĂRBĂTORI, pe esplanada Casei de Cultură Suceava urmat la ora 16.00, de un spectacol folcloric organizat de Primăria Municipiului Suceava în parteneriat cu Asociația Cultural Educativă ”Arcanul USV” – ”Ziua Națională a României – la Suceava în Cetate”.

Pentru tineri și nu numai, la ora 19:00 a urmat un concert cu TRUPA HARA.

Foto

Video

Publicitate

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: Ţigări în valoare de 125.000 lei, confiscate la frontiera de nord a României

Polițiștii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmației au descoperit şi confiscat la frontiera verde, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.