Home / Actualitate / Grefierii amenință cu proteste ce pot duce la blocarea activității în instanțe și parchete, dacă se abrogă pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate

Grefierii amenință cu proteste ce pot duce la blocarea activității în instanțe și parchete, dacă se abrogă pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DicasterialSindicatul Dreptatea VranceaSindicatul SinJust BihorSindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” AlbaSindicatul Dreptate Bacău, în colaborare cu Asociația Grefierilor din România, la solicitarea și în reprezentarea membrilor de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție, aproximativ 8000 de persoane, au transmis un comunicat de presă în care se prezintă poziția personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor de judecată şi parchetelor de pe lângă acestea referitor la  propunerile legislative aflate pe ordinea de zi a Camerei Deputaților privind abrogarea pensiilor special:

Personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete beneficiază de dreptul de pensie de serviciuiar nu pensie specială, în fapt, fiind vorba despre o pensie ocupaţională, astfel cum este denumită în Uniunea Europeană.

Raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi.

Curtea Constituțională a României a statuat deja prin Decizia nr. 1237/06.10.2010 că „pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicțiilor și incompatibilităților impuse de lege magistraților, care sunt identice și pentru personalul auxiliar de specialitate din instanțe și parchete.

Dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar a fost reglementat prin Legea nr. 567 în anul 2004 și este reglementat în cuprinsul 68 ind. 5 din Legea nr. 567/2004, text de lege care impune îndeplinirea cumulativă a două condiții pentru a beneficia de pensie de serviciu, respectiv o vechime de cel puțin 25 de ani în specialitate și împlinirea vârstei de 60 de ani, cerințe care nu sunt impuse niciunei alte categorii de personal care beneficiază de pensie de serviciu.

Ulterior, reglementările au fost eliminate prin Legea nr. 119 din anul 2010, pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate devenind pensie în înțelesul Legii  nr. 19/2000, iar prin Legea nr. 263/2010 s-a prevăzut abrogarea articolelor referitoare la dreptul la pensia de serviciu, pentru ca, ulterior, în anul 2015, pensiile de serviciu să fie reintroduse prin dispozițiile art. 1 din Legea nr. 130/2015.

În acest context normativ, este evident că o nouă eliminare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu.

Pensiile de serviciu sunt compuse din două elemente: pensie contributivă şi un supliment din partea statului, acordat ca o compensare pentru privarea de anumite drepturi și libertăți pe perioada în care persoana a desfășurat activitatea supusă unui regim special de interdicții și incompatibilități.

În trecut, pensia de serviciu pentru personalul auxiliar de specialitate se calcula procent în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, din ultimul an anterior datei la care se depune cererea de pensionare, însă, după apariţia OUG nr. 59/2017, acest cuantum a fost limitat la media ultimelor 12 salarii nete avute în plată înainte de pensionare.

Având în vedere că în plată, media salarială a personalului auxiliar de specialitate este de aproximativ 4500 lei, pensia de serviciu nu depăşeşte acest cuantum, aspect ce poate fi probat din datele Casei Naţionale de Pensii Publice, de unde rezultă că pensia medie a personalului auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete este de 4389 lei, un număr de 3849 beneficiari şi doar 2479 lei sunt suportaţi din Bugetul de stat.

În plus, lunar, grefierilor li se rețin contribuții către stat într-un cuantum de 57,5% din venitul brut realizat.

Față de aceste considerente, în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale, înțelegem să INFORMĂM  PUBLIC că abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate va genera masive mișcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete.

Publicitate

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Dosare penale la regimul rutier

La 02.04.2020, orele 05:15, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată telefonic despre faptul că, pe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.