VACANȚE ÎN DULCEA BUCOVINĂ

Șezătorile din Postul Crăciunului, ritualul sacrificării porcului, prepararea mâncărurilor tradiţionale, colindele, mersul cu Steaua şi Sorcova, dar şi urăturile şi petrecerile de Anul Nou fac parte din datinile şi obiceiurile păstrate de sute de ani în „dulcea Bucovină”. La toate acestea sunt invitați să participe turiștii veniți să-și petreacă vacanța de iarnă în Bucovina.

Sărbătorile de iarnă, deși în acest an nu prea este zăpadă, sunt poate cele mai aşteptate momente ale anului şi cuprind datini şi obiceiuri păstrate din moşi – strămoşi şi care se împletesc cu obiceiuri ale celor 12 minorităţi ce locuiesc în această parte a ţării care conţine 6 subzone etnografice specifice: Bazinul Dornelor, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Rădăuţi, Suceava şi Fălticeni.

TURIȘTII INVITAȚI SĂ IA PARTE LA OBICEIURI

Obiceiurile şi tradiţiile specifice sărbătorilor de iarnă sunt păstrate în Bucovina, începând cu organizarea, în vetrele folclorice, a şezătorilor din postul Crăciunului în cadrul cărora se practică meşteşuguri vechi, primenirea caselor pentru sărbători, repetiţia colindelor, pregătirea costumelor populare, ritualul sacrificării porcului de Ignat (cu pomana porcului), prepararea mâncărurilor tradiţionale, colindatul cetelor de copii, tineri şi vârstnici, mersul cu steaua în zilele de Crăciun, petrecerile din noaptea dintre ani, până la urăturile din Ajunul Anului Nou şi sorcova din prima zi a anului.

Toate obiceiurile sunt oferite de proprietarii de pensiuni turiștilor veniți în vacanța de iarnă. Aceștia sunt invitați să ia parte la obiceiuri. Plimbările cu trăsura trasă de cai și vizitele la mănăstirile UNESCO sunt alte atu-uri puse la dispoziția turiștilor pentru a petrece zile de vis în Bucovina.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: CERCETAȚI PENTRU TRAFIC DE DROGURI

“La data de 20 ianuarie 2021, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.