Păstrăvul afumat în crengi de brad (cobză), un deliciu oferit iarna pe plaiuri bucovinene

Bucovina nu este doar un leagăn de veche civilizaţie, unde istoria se împleteşte cu legenda, ci şi o zonă în care aveţi parte de un adevărat festin culinar. Sub aspect turistic, zona este renumită pentru bisericile cu fresce exterioare-patrimoniu UNESCO -Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ, Humor etc, aşa că bucovinenii mizează tocmai pe înclinaţia către religie a românilor, dar şi pentru inedit-a străinilor, aşa că oferă bunătăţi celor ce le calcă pragul, şi le arată obiceiurile păstrate din moşi-strămoşi. În Bucovina oaspeţii sunt primiţi cu inima deschisă, cu un pahar de ţuică sau de vin, iar gastronomia este o aventură tentantă, un deliciu fiind păstrăvul afumat la conuri de brad şi aşezat în crengi tot de brad. Acesta este servit cu preponderenţă în perioada Sărbătorilor de Iarnă, şi am încercat să aflăm cum se prepară – „hărzobul cu păstrav afumat”. Pentru cei care nu ştiu, „hărzobul” este denumirea tradiţională a specialităţii din păstrăv afumat în crengi de brad. Despre modul de preparare am aflat de la localnicii din Pojorâta. Ai nevoie de păstrăv – curcubeu sau fântânel, numărul lor depinde de câte hărzoabe doreşti să faci. Într-un hărzob mediu (cobză) poţi pune maxim 4 păstrăvi de dimensiuni medii, asta pentru a evita ca peştele să fie înghesuit şi să nu se aerisească aşa cum trebuie. Ai nevoie de condimente pentru a freca peştele şi lăsa să se pătrundă cel puţin 4 ore. Condimetele care se pot folosi sunt nelipsita sare şi piperul negru, usturoi, iar pentru culoare poţi folosi un praf de boia de ardei dulce. Peştele se afumă la foc molcom 3-4 ore cu lemn de fag, apoi de cireş, pentru ca în final aroma să îi fie completată de conurile de brad şi de cobza de brad în care se aşează după ce s-a răcit.

Pentru a obţine un hărzob, trebuiesc fasonate mai întâi nuiele de salcie, cărora apoi li se dă forma unei palete de tenis, prin realizarea unei împletituri dintr-o aţa mai rezistentă sau coji lungi de răchită. Pe o pereche de astfel de palete se aşterne apoi cetina de brad. Peştele este pus între cele două palete, legate între ele cu nuiele de răchită şi se tund cu foarfecele ramurelele de brad ieşite în afara conturului. Cetina favorizează şi conservarea preparatului pentru o perioadă mai mare de timp. Mirosul bradului alungă insectele, iar hărzobul se păstrează legat de grindă în cămară, nu în frigider.

De fapt hărbozul era folosit iniţial de bărbaţii ce urcau iarna pe munţii plini de zăpadă. Aceste palete erau legate de talpa cizmelor pentru a împiedica alunecarea. Ideea i-a aparţinut lui Aurelian Antonovici, angajat al Ocolului Silvic Pojorâta şi care o bună bucată de timp a fost vânător şef al Casei Regale şi s-a ocupat de repopularea apelor de munte, în 1953 fiind desemnat să răspundă de construirea noii păstrăvării. Apariţia primelor sisteme de ambalare în cobze este legată de perioada în care direcţia Fondului Bisericesc era la Cernăuţi. Trebuind să ducă nişte documente la Cernăuţi, a fost rugat de cei de la ocolul silvic de acolo să le aducă nişte păstrăvi. Şi pentru a ajunge la destinaţie cu ei în stare bună, i-a afumat şi i-a pus între palete de hărboz.

Totuşi, trebuie spus că avem „Păstrăvul afumat de Bucovina”, un produs tradiţional ajuns pe piaţă la sfârşitul anului 2010, când a fost înregistrat ca şi marcă de o firmă din Vatra Dornei. Produsul este 100% natural, fără adaosuri, ne-au explicat cei care îl produc la păstrăvărie. Gustul acestui păstrav special este dat de lemnul de fag vechi de doi ani şi de conurile de brad folosite în procesul de producţie, de asemenea afumătoarea tradiţională şi apa de izvor fiind alte elemente care fac acest produs special. Timp de doi ani de zile s-au făcut analize privind „păstrăvul afumat de Bucovina”, produsul este de o calitate foarte bună şi a fost înregistrat ca produs tradiţional la Ministerul Agriculturii.

Se comercializează la o scară mai mică, dar sub trei forme: dietetic, uşor picant şi picant.

Publicitate

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto: CERCETAȚI PENTRU TRAFIC DE DROGURI

“La data de 20 ianuarie 2021, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.