Campionii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Bănești, comuna Fântânele. Poveștile unor copii de succes

              Școala Gimnazială Mihai Eminescu” Bănești, comuna Fântânele, este oaza de unde izvorăsc mulți sportivii suceveni. În cadrul aceste unități de învățământ sunt copii al căror destin s-a schimbat după ce au început să practice sportul preferat. Pe lângă numeroasele activități desfășurate cu elevii, un lucru demn de remarcat este sprijinirea și dezvoltarea a nu mai puțin de 8 ramuri sportive: lupte, rugby masculine și feminin, fotbal masculine și feminin, atletism, judo, canotaj, șah, haltere. Am ascultat câteva povești ale unor campioni și potențiali campioni pe care vi le vom împărtăși, poate ca un bun exemplu pentru alții.

          Dorința de a deveni cineva și de a avea un trai mai bun a împins multă lume să plece de acasă și să muncească pentru a-și îndeplini visul. Povestea Ionelei și a Petronelei nu este cu mult diferită față de povestea multor sportivi din țara noastră și a început în momentul în care Laurențiu Bolohan, antrenor de lupte ce mergea săptămânal în satul Stamate – Suceava pentru a face antrenament cu copiii din toate localitățile comunei, pentru a-i rupe din rutina de la sat și pentru a-i orienta către sport, le-a făcut cunoștință cu Liliana Niculiță, antrenor de haltere.
Am reușit să ne întâlnim la un concurs în Botoșani și, din 10 fete prezente, Ionela și Petronela au reușit să iasă în evidență datorită calităților motrice dar, mai ales, datorită relaxării cu care vorbeau și inocenței mai rar întâlnită în vremurile noastre.”, ne-a spus Laurențiu Bolohan.
Doamna antrenor Anamaria Pintiliescu – clubul Olimpia București: De la primul impact pe care l-am avut cu cele două fete, am simțit o apropiere, Ionela mi-a părut extrem de matură pentru vârsta ei și încă de la început mi-a povestit câtă responsabilitate are pe umeri și cât de dură a fost viața lor până acum.
Crescută doar de tată (singurul venit fiind alocația copiilor), având acasă încă un frățior de doar 6 ani, Ionela, la 11 ani ținea locul mamei (care era de multă vreme ieșită din viața lor) și avea grijă de cei 2 frați (Petronela și Ionuț). Aceasta mergea alături de tatăl lor prin sat cu ziua la treburile câmpului.
Nu a durat mult și cu sprijinul clubului Olimpia, am reușit să le aducem pe cele două în colectivul secției noastre .
Sosirea acestora la clubul nostru este datorată multor oameni care nu au legătură directă cu sportul dar care au fost alături de noi și ne-au sprijinit cu tot ce am avut nevoie (conducerea Școlii Gimnaziale
Mihai Eminescu” Bănești, conducerea și colectivul profesoral al Școlii Nr. 4, București, domnul Laurențiu Bolohan și mulți alții).
Revenind la viața sportivă, Ionela și Petronela au dovedit că își merită locul în clubul nostru, acestea fiind halterofile desăvârșite încă după primele luni de haltere fiind cooptate în programul Juniorilor III iar după doar un an de pregătire, câștigând locul I la categoria lor de vârstă și greutate.
După aproape doi ani de când Ionela și Petronela sunt alături de noi, pot spune că sunt mândră de evoluția lor atât din punct de vedere sportiv, cât și din punct de vedere școlar, Petronela fiind premiată cu locul II în clasa a III-a.”

              Recent, surorile Ionela și Petronela Bosânceanu, foste sportive a clubului sportiv Olympic Suceava – Școala Gimnazială Mihai Eminescu Bănești, au cucerit medaliile de aur la campionatul național de haltere categoria copii ce a avut loc la Pitești. Fetele sunt legitimate la clubul Olimpia București fiind antrenate de doamna antrenor Anamaria Pintiliescu.

              Am discutat cu câțiva profesori pentru a ne spune și alte povești de campioni. Domnul Bolohan Laurențiu ne-a vorbit despre campionii de la categoria luptelor greco-romane.

Eu, Bolohan Laurentiu, împreună cu colegul meu, Mănălăchioiei Marius, ambii profesori de lupte greco-romane ai clubului sportiv Olympic Suceava, condus de domnul președinte Mihăilescu Radu și prin colaborarea cu școala din Bănești, am hotărât împreună cu domnul director Mihai Silviu să înființăm o nouă ramură sportivă: luptele greco-romane. Astfel, în anul 2019 am dat start acestui proiect, cu multă încredere și susținere din partea conducerii școlii. Domnul director ne-a pus la dispoziție mereu transportul pentru a pleca la competiții precum și spațiul unde ne desfășurăm antrenamentele. În scurt timp am descoperit copii cu calități mari, capabili să facă sport. Văzând seriozitatea de care au dat dovadă copiii și părinții, am hotărât să ne implicăm mai mult și să dăm o șansă micilor campioni. Așadar, în scurt timp am participat la diferite concursuri de lupte pe plan județean și național. În toamna anului trecut am participat cu 7 copilași la zona de calificare pentru campionatul național de lupte. Dintre aceștia, 6 copii au reușit să se califice mai departe. Din nefericire, din cauza problemelor financiare am reușit să ne deplasăm doar cu 4 copii la Campionatul Național Constanța. Totuși, au reușit marea performanță: au cucerit două medalii de bronz prin Bosânceanu Francesca (PRIMA MEDALIE NAȚIONALĂ la feminin, din istoria luptelor sucevene) și Țîrdea Maria, iar la băieții au ocupat două locuri V prin Dediu Gavril și Țîrdea Răzvan. În acest an am avut ocazia de a ne bucura prin selectarea pentru lotul național de lupte a luptătorilor Dediu Gavril și Bosânceanu Francesca. Clubul Olympic Suceava a mai transferat încă două fete la secția de haltere din București care au reușit să devină campioane naționale. În acest an, din cauza pandemiei dar prin amabilitatea domnului primar Sorin Hij ne desfășurăm antrenamentele în căminul din Stamate. Ne bucurăm că putem să colaborăm cu oameni minunați ca Aghinițăi Ionel, Mănălăchioiei Cornel, Conache Alin, Enache Petru, Parascanu Daniel și și mulțumim mult părinților pentru sprijin.

              Domnul Conache Vasile Alin, antrenor de rugby, ne-a vorbit despre campionii din domeniul în care acesta antrenează.

              Am descoperit în proiectul Drumul Olimpic desfășurat în 2013 pe Chirilă Claudiu Lucian și Lăcătușu Mihai Ionuț, niște copii cu o voință ieșită din comun și calității deosebite, care au făcut navetă de la Cotu Dobii la Suceava pentru a se antrena. Chirilă Claudiu a ieșit campion la Baia Mare, iar Lăcătușu Mihai a câștigat titlul de vicecampion cu echipa de rugby Cleopatra. Un alt campion este Iacob Gheorghe, un copil deosebit. Doar că ramura rugby-ului nu l-a fascinat îndeajuns, dar s-a regăsit în canotaj, câștigând titlul de campion național. Ne mai mândrim și cu Popescu Marian, ce a fost convocat la lotul regional de rugby de la Bârlad și cu Bălan Adrian, jucător ce are mare potențial.”

              Suntem mândri de acești copii. Ei sunt un exemplu bun de urmat, povestea lor suntem siguri că va ajunge departe. Povestea noastră va continua pentru a arăta că în comuna Fântânele, cu sprijinul și sub îndrumarea unor oameni dedicați, se pot naște campioni. Felicitări tuturor celor ce i-au îndrumat și ajutat.

Iată și câteva fotografii cu micii campioni:

Publicitate

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

Sursa foto arhiva

HOTĂRÂRE nr. 23 din 22.04.2021 privind acordarea de asistență internațională cu titlul gratuit pentru Ucraina și aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea

C.N.S.U. a adoptat în această seară o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.