Pompierii voluntari bosânceni au dăruit o cruce de gheață ce a fost așezată în fața Bisericii Militare “Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”

“CHIRALEISA!

Și anul acesta, în Ajunul Bobotezei, inimoșii pompieri voluntari bosânceni ne-au dăruit o cruce de gheață, care a fost așezată în fața Bisericii Militare “Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.
Chiar dacă au fost nevoiți să ajungă tocmai până la Lacul Roșu, în județul Harghita, pentru procurarea blocurilor de gheață, dragostea acestora pentru Dumnezeu a făcut ca tradițiile lăsate de străbuni să-și păstreze continuitatea.
Le mulțumim din inimă pompierilor voluntari din Bosanci și îi asigurăm de toată aprecierea noastră!
* * *
Chiraleisa desemnează “umblatul preotului cu botezul”. Termenul “chiraleisa” vine de la grecescul “Kyrie Eleison” și înseamnă “Doamne miluiește”.
În Bucovina, și numai, există obiceiul ca în Ajunul Bobotezei, grupuri de copii să meargă din casă în casă și să vestească sosirea preotului cu “botezul”.
Copiii nu rostesc, ca la Crăciun, texte versificate, ci strigă de trei ori, lung, “Chiraleisa!”. Ei primesc în schimb mere, nuci și prăjituri.” conform postării pe pagina de Facebok a ISU „Bucovina” Suceava

Foto:

Publicitate
edyand

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

Foto: Accident rutier pe raza localității Milișăuți

În această dimineață, în jurul orei 09:00, un autoturism a ieșit în afara părții carosabile, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.