Slujba de Bobotează la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Astăzi, 6 ianuarie 2021, sărbătorim Boboteaza sau Botezul Dumnului. Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de “Epifanie” sau “Teofanie”, termeni care provin din limba greacă și înseamnă “arătare”, “descoperire”. De ce arătare sau descoperire? Pentru că în momentul în care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a marturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” (Matei 3, 17).  În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor când S-a născut, ci când S-a botezat”.

La Catedrala Arhiepiscopală Nașterea Domnului din municipiul Suceava, credincioși au fost prezenți, astăzi, la slujba de sfințire a apei pentru a putea primi binecuvântarea Botezului Domnului și Aghiasma Mare. Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9:00, iar după finalizarea liturghiei, în jurul orei 11:10, în Mărășești au răsunat clopotele de sărbătoare. Rând pe rând, credincioșii ce au participat la Sfânta Liturghie din incinta catedralei au ieșit în curte, pentru a participa la sfințierea apei, iar câțiva bărbați au ținut praporii bisericești (simbol al luptei duhovnicești și al biruinței binelui). Bineînțeles, numărul credincioșilor a crescut odată cu trecerea timpului. Afară au fost amplasate cateva mese pe care creștinii ortodocși și-au putut așeza ulceua cu apă spre a fi sfințită.

Slujba Epifaniei, a fost săvârșită de un sobor de 4 preoți suceveni. În jurul orei 11:30, a început evanghelia, “Binecuvântată este Împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, urmată de sfințirea apei. Credincioșii au strigat în cor de trei ori Chiralesa, iar ca la fiecare slujbă de Bobotează, troparul praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne” a răsunat din curtea catedralei.

De la ce vine Chiralesa?

“Chiraleisa” este o formulă liturgică rostită de cei care însoțesc pe preotul creștin ortodox când acesta umblă cu sfințirea caselor de sărbătoarea Botezului Domnului (Bobotezei). Provine din rugăciunea grecească Kírie eléison (în română Doamne miluiește).

În tradiția ortodoxă din țările române, această formulă liturgică este folosită de sute de ani. Printre cei care o amintesc este și scriitorul Ion Creangă (1837-1889) în Amintiri din copilărie: “Și, când veneau cele două ajunuri, câte treizeci-patruzeci de băieți fugeau înaintea popii, de rupeam omătul de la o casă la alta, și la Crăciun nechezam ca mânzii, iar la Bobotează strigam chiraleisa de clocotea satul.”

În final, după ce rânduielile bisericești s-au încheiat, rând pe rând, credincioșii au mers să își ia ulcelele cu Agheasma Mare.

Foto:

 

Publicitate
edyand

Publicat de: Ciobica Andreea

Alte articole

Eveniment rutier cercetat de poliţişti

La 22.04.2021, ora 02:48, Poliţia oraşului Vicovu de Sus a fost sesizată prin „SNUAU 112” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.