Foto arhiva

Sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 lei și peste 75 metri cubi material lemnos confiscați de polițiști după intensificarea acțiunilor de control în domeniul silvic

Urmare a planului de acţiune Scutul Pădurii din perioada 27-28.01.2021, o echipă de control constituită din lucrători de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, şi specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, a desfăşurat o acţiune de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activitate legată de exploatarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos.

Acţiunea a vizat agenţii economici de pe raza judeţului Suceava despre care se deţineau date că săvârşesc ilegalităţi în domeniul achiziţiilor, prelucrării şi comercializării materialului lemnos cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor şi impozitelor datorate statului.

Au fot verificate 2 societăţi comerciale și au fost aplicate 5 contravenţii la LG 171/2010 în valoare totală de 15000 lei.

De asemenea, au fost confiscați 66,51 metri cubi material lemno, lemn rotund rășinoase în valoare totală de 11439.72 lei.

La data de 30.01.2021, polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Delicte Silvice al IPJ Suceava, în baza planului de acțiune Scutul Pădurii 2021, în timp ce acționau pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice, pe raza mun. Vatra Dornei, au oprit pentru control ansamblul rutier format din autocamion și semiremorca care circula din direcția Câmpulung Moldovenesc.

Ansamblul auto era condus de către un bărbat de 35 de ani, acesta prezentând documentele personale, ale vehiculelor și avizul de însoțire din data de 30.01.2021, în care era înscrisă cantitatea de 50,25 m.c. cherestea rășinoase.

Întrucât existau suspiciuni asupra cantității de material lemnos ce se afla pe semiremorcă, polițiștii au apelat la inginerii silvici din cadrul O.S. Vatra Dornei care au procedat la inventarierea masei lemnoase reieșind un plus de 5,34 m.c. cherestea rășinoase.

S-a dispus sancționarea contravențională cu amendă în cuantum de 5.000 lei, iar ca măsură complementară, s-a dispus confiscarea cantității de 5,34 m.c. cherestea rășinoase în valoare de 3.839,46 lei, conform art. 19, alin. 1, lit. a din Lg. 171/2010.

Tot în cursul zilei de ieri la 30.01.2021, ora 04.42, Secția 7 Poliție Rurală Mălini a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un activist de mediu, din com. Frătăuții Vechi, cu privire la faptul că pe DN2E, pe raza localității Brăiești, com. Cornu Luncii, se deplasează un autovehiculul care transportă ilicit material lemnos și se apropie de satul Mălini. Polițiștii s-au deplasat spre locul indicat pe DJ.209 A, pe raza com/sat Mălini și au oprit în trafic ansamblul de vehicule format din capul tractor – autoutilitara care tracta semiremorca condus de un bărbat de 38 de ani, care transporta material lemnos, și care a prezentat pentru control un aviz de însoțire pentru cantitatea de 34,82 mc și avizul de însoțire pentru cantitatea de 34,82 mc, ambele emise la data de 29.01.2021.

S-a procedat la verificarea avizelor în Baza de date SUMAL de către dispecerul de serviciu de la Poliția Municipiului Fălticeni, constatându-se deficiențe fapt pentru care ansamblulul de vehicule a fost condus la sediul Ocolului Silvic Mălini pentru clarificarea situației. De asemenea, încărcătura prezenta suspiciuni cu privire la depășirea tonajului.

Față de cele constatate s-a solicită anunțarea lucrătorilor de la Garda Forestieră Suceava și de ISCTR Suceava pentru clarificarea situației.

Verificările au fost continuate de polițiștii din cadrul S.P.R.7 Mălini care au asistat la efectuarea inventarierii materialului lemnos de către reprezentanții Ocolului Silvic Mălini, care au constatat că ansamblul rutier de mai sus a transportat în plus cantitatea de 3,26 m.c. lemn rotund brad, în valoare de 1.108 lei, care a fost confiscat și predat în custodie organelor silvice.

De asemenea, s-a constatat că avizele de însoțire a materialului lemnos din data a de 29.01.2021, au fost completate în mod necorespunzător de emitent, în ceea ce privește cantitățile transportate.

La fața locului s-au prezentat și lucrători din cadrul ISCTR Suceava, pentru a stabili tonajul încărcăturii, însă conducătorul auto a refuzat sa se deplaseze pentru cântărirea mărfii, fapt pentru care a fost sancționat de reprezentații acestei instituții cu suma de 4.000 lei.

Conducătorul auto a mai fost sancționat de polițiști cu 10.000 lei la Lg.171/2010, pentru încălcarea prevederilor art.19 lit.a și art.21 lit.d.; 1.305 lei la OUG.195/2002 , pentru faptul că avea ITP expirat din data de 27.01.2021 la autoutilitara și reținerea certificatului de înmatriculare; 1.305 lei la OUG.195/2002, pentru faptul că avea ITP expirat din data de 27.01.2021 la semiremorca și reținerea certificatului de înmatriculare; 1.000 lei la Lg.132/2017, pentru faptul că nu avea asigurare RCA la semiremorca și reținerea certificatului de înmatriculare.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto/Video: Două persoane au fost transportate la spital, în urma unui accident la Rădăuți

Un accident a avut loc în această dimineață, în Rădăuți, pe varianta spre Volovăț (Podu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.