Foto: Asociația Institutul Bucovina a organizat o întâlnire transațională, la care au participat 20 parteneri europeni din cadrul a două proiecte Erasmus+

În perioada 16-18 Septembrie, Asociația Institutul Bucovina a fost gazda unei întâlniri transnaționale, organizate în cadrul proiectelor Erasmus+ PAFYP – Parenting Awareness for Young People (2019-1-UK01-KA205-060936) și TRAFFIR – Trauma Awareness for First Responders (2019-1-UK01-KA202-06144).

Deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc în dimineața zilei de joi, la sediul asociației, unde cei 20 oaspeți au fost întâmpinați de către președintele organizației, Petru-Vasile Gafiuc, cel care a ținut cuvântul de deschidere, însoțit de întreaga echipă. Invitatul special al evenimentului a fost Daniel Prorociuc, subprefect în cadrul Instituției Prefectului Suceava, care a urat oaspeților un timp cât mai plăcut pe meleagurile Bucovinei.

La amiază, aceștia au vizitat Centrul de Recuperare Neuro-Psiho-Motorie „Blijdorp, partener local al proiectului TRAFFIR, sub îndrumarea coordonatorului personal specialitate Anca Rîsnicu și a Elenei Luminița Agavriloai, care le-a prezentat informații despre copiii cu autism și activitățile desfășurate la centru. Mai târziu, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, au avut loc două ateliere de lucru susținute de către Monica Lepcaliuc, profesor-gazdă și Ramona Morar, prof. la Colegiul Național “Petru Rareș” Suceava. Activitățile s-au intitulat “Alexitimia – Sprijinirea tinerilor pentru a-și exprima emoțiile și sentimentele” și “Dezvoltarea Morfo-Fiziologică și Mintală a Adolescenților”.

Ziua de vineri a început cu vizita la Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, partener local al proiectului TRAFFIR, unde delegațiile au fost primite de către Vasile Sauciuc, viceprimarul orașului și directorul spitalului, Tiberiu Andrei Rotaru-Anghelescu. Acesta le-a prezentat exemple de bună practică în lucrul cu tinerii vulnerabili care suferă de tulburări mintale, iar mai apoi, i-a îndrumat către centrele pentru adulții cu dizabilități din Siret și clădirea fostului spital de psihiatrie.

La Școala Gimnazială “Gheorghe Popadiuc” din Rădăuți, partener local în proiectul TRAFFIR, Marcel Colibaba, în calitate de director, alături de doi elevi în straie tradiționale, i-a primit pe oaspeți conform obiceiului zonei, cu o cunună de pâine. Mai apoi, a subliniat rolul educației în modelarea valorilor și a principiilor tinerilor și i-a însoțit în turul școlii. În cele din urmă, activitățile s-au încheiat cu vizita Mănăstirii Sucevița, mulți dintre parteneri aflând deja că Bucovina este recunoscută pentru mănăstirile din zonă.

În ultima zi a mobilității, sâmbătă, a avut loc întâlnirea de management, care a vizat aspecte precum planul de diseminare, termene limită, sarcini, buget, evaluare. Stabilirea planului de lucru și a următorilor pași a fost facilitată, în special, de faptul că o parte dintre parteneri se află în echipa de implementare/coordonare a ambelor proiecte. De asemenea, a avut loc și o deplasare în cătunul Țâmpoceni din sat Capu Codrului, unde delegații au discutat cu mamele care trăiesc în condiții de sărăcie și excluziune socială.

Proiectul Erasmus+ PAFYP urmărește dezvoltarea unui suport de curs practic, pentru sensibilizarea tinerilor cu privire la abilitățile parentale și este implementat de către Plymouth & District Mind (Marea Britanie), în calitate de organizație aplicantă, în parteneriat cu European Development Foundation (Bulgaria), Associacio Programes Educatius Open Europe (Spania), Asociația Institutul Bucovina (România), Fundacja Instyut Re-Integracji Spolecznej (Polonia) și Kilcooley Womens Centre (Marea Britanie).

Scopul TRAFFIR, pe de altă parte, constă în dezvoltarea unui instrument care să îmbunătățească competențele cheie de reacționre la factorii de stres la care sunt expuși membrii echipajelor de prim ajutor. Proiectul este implementat tot de către Plymouth & District Mind (Marea Britanie), cu sprijinul Domspain Consulting SI (Spania), Asociația Institutul Bucovina (România), Kilcooley Womens Centre (Marea Britanie), Fundacja Instytut Re-Integracji Spolecznej (Polonia) și Nikanor Ltd (Polonia).

Următoarele mobilități vor fi organizate în Irlanda de Nord și Spania până la finalul perioadei de implementare, care tocmai a fost prelungită încă șase luni.

Foto:

Publicitate
edyand

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Sursa foto arhiva

Sancțiuni contravenționale în valoare de 12.000 lei aplicate de polițiști în cadrul Acțiunii Scutul Pădurii

În perioada 09 – 11.10.2021, conform Planului de acțiune “Scutul Pădurii”, poliţiştii din cadrul IPJ …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.