Foto-video: Trei profesori suceveni au predat lecții STEAM în Lituania

Școala Gimnazială nr. 10 Suceava este inițiatoarea și coordonatoarea unui proiect Erasmus+ intitulat ”STEAM by STEAM”, adică ”Strategii de predare și de educare a elevilor pentru stimularea învățării folosind conceptul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) ”. Este un proiect de parteneriat strategic, coordonat la nivel european de prof. Rodica Zimbru, director al acestei instituții, finanțat de Comisia Europeană și are o valoare totală de peste 180000 de euro, grant distribuit între școlile partenere: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, Agrupamento de Escolas Boa Água, din Sesimbra, Portugalia, Gymnasio Iolkou din Volos, Grecia, SU Konstantin Konstantinov din Sliven, Bulgaria, Juodsilio Silo gimnazija din Vilnius, Lituania și Școala Gimnazială Ostra, care este cea de-a doua instituție din Romania.

Proiectul are ca scop creșterea motivației elevilor de a învăța și îmbunătățirea rezultatelor școlare ale acestora în instituțiile partenere, folosind STEAM ca modalitate de dezvoltare a abilităților esențiale, între care se menționează: atitudine pro-activă, abilități de rezolvare a problemelor, creativitate, multitasking, inițiativă, capacitate de anticipare, leadership, muncă în echipă, empatie, prin schimb experiențe și bune practici.

Obiectivele acestuia sunt: dezvoltarea abilităților profesorilor de a planifica și de a realiza lecții în viziune STEAM, printr-un curs de formare pe această temă; aplicarea conceptului STEAM de către profesori, în lecții concepute de ei înșiși și de parteneri; crearea unui cadru pentru dezvoltarea abilităților esențiale pentru elevi, folosind STEAM ca modalitate, prin lecții predate în școli de către profesorii din școlile partenere; realizarea unei colecții de materiale de dezvoltare profesională pentru profesori (planuri de lecții, jocuri), cu utilizarea STEAM, încărcate pe o platformă on-line. Proiectul este axat pe două concepte foarte importante și de actualitate. Unul dintre ele vizează abilitățile esențiale de viața a elevilor, printre care rezolvarea de probleme, creativitate, multitasking, inițiativă, capacitate de anticipare, munca în echipă, empatia, a învăța să învețe. Celălalt constă în crearea căii pentru îmbunătățirea sau dezvoltarea acestor abilități, iar acesta este conceptul STEAM, care implică elevi și profesori într-un proces de colaborare în cadrul activităților de predare și învățare. Activitățile sunt atât locale cât și transnaționale. Între acestea, în luna februarie 2020 a avut loc un curs de formare în școala coordonatoare, pentru câte 4 profesori de la fiecare școală parteneră și două schimburi de elevi (6 elevi și 2 profesori), organizate în Grecia, în octombrie 2021 și Lituania, în perioada 10-14 ianuarie 2022, urmând ca celelalte două să fie stabilite ulterior. Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii august a acestui an, el fiind prelungit cu 12 luni din cauza situației pendemice care a afectat desfășurarea activităților transnaționale.

Activitatea desfășurată așadar săptămâna trecută a fost găzduită de instituția parteneră din Lituania. Au participat șase elevi și doi profesori din școala parteneră din Grecia, șase elevi și trei profesori din Portugalia. Școala parteneră din Bulgaria nu a trimis reprezentanți, din cauza restricțiilor din țară. Școala coordonatoare a fost reprezentată de prof. Zimbru Rodica, directorul școlii și coordonatorul proiectului la nivel european și de prof. Daniela Vîrvara, însoțitorii grupului de elevi, format din Berco Bianca din clasa a VII-a D, Ciobanu Andra din clasa a VI-a A, Trufan Daniel și Constantinescu Bogdan, ambii din clasa a VII-a C. Școala din Ostra a fost reprezentată de prof. Masichevici Elena. Cei trei profesori suceveni au susținut lecții în școala gazdă, având avut ca scop, pe de o parte, dezvoltarea competențelor profesorilor de predare într-o școală europeană, de comunicarea în limba engleză, de utilizare a conceptului STEAM pentru predare integrată, în condițiile în care fiecare dintre aceștia predă discipline care nu au legătură cu știința, tehnologia, ingineria, arta sau matematica, dimpotrivă, disciplinele predate sunt limba și literatura română, educație socială și consiliere școlară, discipline pentru învățământul preșcolar. În aceste condiții, obiectivele proiectului au fost atinse, ele vizând predarea integrate pentru motivația învățării la elevi.

Experiența care completeaază pregătirea atât a elevilor, cât și a profesorilor constă pe de o parte în colaborarea cu profesorii și elevii celorlalte școli implicate, activitățile de interculturalitate la care au participat, vizitele și lecțiile desfășurate atât în școală, cât și la expoziția ”Body World” din Kaunas, la Muzeul Trakai, lecția ”Test-tube”. Participanții au fost impresionați de felul cum este organizat învățământul în școala lituaniană, de dotarea impresionantă a laboratorului de științe, de profesionalismul colegilor din școlile partenere, care au desfășurat lecții de o înaltă calitate didactică pentru elevii implicați în proiect.

Proiectul este o inițiativă îndrăzneață a Școlii Gimnaziale nr. 10 Suceava și reprezintă o oportunitate de a oferi cadrelor didactice și elevilor exemple de învățare activă, colaborativă, după modele consacrate europene, ceea ce va spori valoarea educației oferite de instituția suceveană. De asemenea, el a reprezentat un punct de plecare în derularea de parteneriate europene pe tema educației STEAM, având în vedere faptul că instituția este școală parteneră într-un alt proiect intitulat ”PLASTEAM – STEAM for Plastic-Free Primary Schools”, coordonat de o instituție olandeză, care se derulează începând din 2020 pe durata a doi ani.

Foto

Video

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Două noi candidaturi anunțate pentru Primăria municipiului Suceava

Două noi candidaturi care pot conta în ierarhia finală și mai ales în forma Consiliului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.