Foto: Curs de formare Erasmus+ în Cipru, pentru cinci profesori din Școala Gimnazială numărul 10 Suceava

Școala Gimnazială nr. 10 este școală acreditată Erasmus+, fiind una dintre instituțiile din primul eșalon al acestei oferte de finanțare din partea Comisiei Europene. Ca urmare, pentru o perioadă de 15 luni, începând din septembrie 2021 până în noiembrie 2022, un număr de 24 de cadre didactice ale școlii vor urma cursuri de formare în instituții de formare din: Cipru, Portugalia, Italia, Olanda și Slovacia.

Obiectivele proiectului pentru care instituția a obținut acreditare Erasmus+ vizează dezvoltarea de competențe ale cadrelor didactice de proiectare și realizare de lecții și activități de învățare inovative, utilizând platforme educaționale și programe de învățare on-line, a capacității acestora de predare colaborativă, bazată pe proiecte inter și transdisciplinare, dezvoltarea competențelor cadrelor didactice de comunicare în limba engleză și creșterea gradului de implicare a acestora în viața comunității. Predarea colaborativă implică o reală sincronizare între noțiuni din diferite arii curriculare, pentru ca activitatea de învățare să fie complexă, inter și transdisciplinară, conectată cu viața reală, care este un amalgam de noțiuni și cunoștințe. Acest lucru se poate realiza prin dobândirea de informații, dar și prin contactul nemijlocit cu modele educaționale ale altor instituții europene, care au adoptat astfel de abordări ce au dus la o creștere vizibilă a motivației învățării la elevi. Pe de altă parte, această abordare contribuie la dezvoltarea de competențe sociale ale elevilor, pe lângă atât de necesara competență de a învață să înveți. Realizarea de lecții pe baza de proiect, cu mixarea elevilor nu doar din clase de același nivel, dar și din niveluri diferite implică învățarea în ritm propriu, cooperarea, managementul timpului și gestionarea resurselor la nivelul grupului, cu implicarea cadrelor didactice doar din perspectiva monitorizării și a oferirii de sprijin la nevoie.

În acest sens, în perioada 7-11 martie 2022, un număr de cinci cadre didactice ale școlii au participat la un curs de formare având ca temă ”Teamwork and teambuilding”, în Limassol, Cipru. Cursul a abordat cu precădere aspecte vizând activitatea în echipă și construirea acesteia, participanții având oportunitatea de a dobândi informații teoretice referitoare la managementul echipei, pe care le-au aplicat apoi practic.

Dintre tematicile abordate, menționăm: informații privind rolul echipei, fluxul de lucru și strategiile de dezvoltare a acesteia, provocările lucrului în echipă, informații legate de tratarea diferitelor aspecte legate de termene limită, luare a deciziilor, conflicte și politica echipei, o perspectivă extinsă despre importanța muncii în echipă și a formării de echipe în activitatea de predare și modul în care aceste concepte sunt parte din managementul școlii și ale clasei. De asemenea, participanții au învățat despre leadership și importanța acestuia în comunitatea de învățare, strategii de motivație a echipei, roluri în echipă, stiluri de conducere și limitele eficiente pentru lideri și membri.

Au participat 33 de profesori din mai multe țări europene, între care: Islanda, Suedia, Polonia, Letonia, Slovacia, Belgia, Norvegia și România, iar cursul a fost oferit de instituția intitulată ShipCon Ldt. Limassol. Cei cinci profesori participanți, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale nr. 10 Suceava, au fost: prof. Maxim Valentina, prof. Neculcea Adina, prof. Hostiuc Ioana, prof. Varvaroi Georgeta, prof. Puiu Bogdan.

Școala se așteaptă ca rezultatele acestui proiect să fie vizibile încă din anul școlar următor, atât în atitudinea și activitatea cadrelor didactice, cât mai ales în cea a elevilor care, odată solicitați să utilizeze internetul în scop educațional, vor găsi și motivația, și expertiza de a deveni subiecți ai propriei formări. Însă rezultatele cu adevărat vizibile sunt așteptate în cel puțin trei ani.

Atmosfera de lucru, cadrul prietenos și adaptat tematicii acestui curs au constituit un element esențial al activităților de învățare, care a fost completată de aplicații practice, precum și de cunoștințe referitoare la istoria, cultura, civilizația, stilul de lucru al acestei țări.

Proiectul va continua cu o nouă serie de profesori care vor participa la cursuri de formare, în așa fel încât, la finalul celor 15 luni pentru care școala a primit finanțare, obiectivele acestuia să fie atinse, iar rezultatele să fie vizibile atât în rezultatele elevilor la învățătură, cât și în politica educațională a instituției, al cărei palmares de proiecte europene este deja recunoscut la nivel județean și nu numai”, a afirmat directorul școlii, prof. Rodica Zimbru, inițiatorul și coordonatorul acestui proiect.

Foto:

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto – Video: Impact între o autocisternă și un autoturism în Cumpărătura

În această după-amiază, 27 mai, un accident rutier s-a petrecut pe raza localității Cumpărătura, între …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.