16 elevi din Școala Gimnazială nr. 10 Suceava învață robotică în Cipru, în cadrul unui proiect Erasmus+

De peste 15 ani, Școala Gimnazială nr. 10 Suceava implementează proiecte europene, Comenius, Lifelong Learning, Erasmus+. Anul trecut, a exploatat și oportunitatea de a deveni școală acreditată Erasmus+, fiind una din instituțiile din primul eșalon al acestei oferte de finanțare din partea Comisiei Europene. Statutul de școală acreditată Erasmus+ a oferit acestei instituții oportunitatea de a implementa un proiect Erasmus în valoare de 101500 de euro, pentru o perioadă de 15 luni, începând din septembrie 2021 până în noiembrie 2022.

Proiectul pentru care școala a obținut acreditare Erasmus+ are obiective pe care trebuie să le urmărească pe toată durata proiectului, acestea vizând pe de o parte dezvoltarea de competențe ale cadrelor didactice de proiectare și de realizare de lecții și activități de învățare inovative, utilizând platforme educaționale și programe de învățare on-line, a capacității acestora de predare colaborativă, bazată pe proiecte inter și transdisciplinare, iar pe de altă parte, creșterea motivației învățării la elevi, în vederea unei mai bune integrări nu doar școlare, ci și sociale, în următoarele etape ale școlarității. În vederea realizării obiectivelor propuse, proiectul va facilita participarea unui număr de 45 de elevi la activități de învățare în instituții europene din Cipru, Italia, Slovacia și a unui număr de 24 de cadre didactice la cursuri de formare în Cipru, Portugalia, Italia, Olanda și Slovacia.

Ca urmare, luna martie a debutat cu participarea unui număr de 16 elevi din clasele a VII-a și a VIII-a la o mobilitate de învățare în Limassol, Cipru, oferită de instituția intitulată ShipCon Limassol Ldt. Elevii au fost însoțiți de trei cadre didactice: prof. Ancuța Puiu, prof. Magdalena Ivan și prof. Rodica Zimbru, inițiatorul și coordonatorul proiectului.
Activitatea de învățare oferită elevilor a fost una extrem de densă și utilă, în același timp, combinând învățarea pe bază de proiect cu cunoștințele de fizică și robotică, precum și cu competențe lingvistice, tehnologice, digitale, sociale și culturale.

Astfel, prima zi a fost dedicată muncii în echipă și comunicării. Prin pe joc, elevii au învățat cum să organizeze munca în echipă și să comunice în cadrul echipei pentru a atinge obiectivul, utilizând Canva, care este o platformă de design grafic, utilizată pentru a crea grafice, prezentări, postere, documente și alte conținuturi vizuale pentru rețelele de socializare. Așa, elevii au învățat cum să creeze reclame (de menționat că reclama este conținut al programei de limba și literatura română).
Cea de-a doua zi a fost alocată programului Filmora, care este un soft de editare video care permite utilizatorilor să creeze videoclipuri uimitoare. Ei au lucrat în echipă la editarea și partajarea mai multor instrumente, creând o reclamă video. Apoi au desfășurat o lecție de istorie, vizitând siturile arheologice din Kurion și Paphos și dobândind informații despre mozaicurile epocii antice, păstrate cu multă responsabilitate civică în muzeul în aer liber amenajat în aceste locuri.

A urmat apoi o activitate de patru ore, în cea de-a treia zi a mobilității, în care elevii participanți au învățat despre Arduino, structura sa, funcționalitatea și modul în care se utilizează. Acest soft reprezintă o modalitate inedită de a învăța inginerie la scară micro, deoarece combină matematica, fizica, arta, muzica, tehnologia. Elevii au fost realmente fascinați de ideea de a crea propriul proiect, care să valideze cunoștințele pe care le au într-un mod atât de simplu și de practic. Au învățat cum să conecteze un circuit de bază, modul în care componentele funcționează împreună, felul în care curentul se comportă într-un circuit, cum să utilizeze un multimetru. Apoi au investigat modul în care un buzzer piezo produce sunet, au determinat relația dintre perioada undei sonore și frecvență.

O altă activitate a constat în construirea unei scări de rezistență folosind rezistențe de diferite dimensiuni și utilizarea utilizarea unui multimetru pentru a investiga modul în care funcționează o scară de rezistență. Au investigat relația dintre câmpurile electrice și magnetice și au explorat utilizările condensatoarelor și modul în care acestea stochează sarcina electrică.
Experiența de învățare a fost completată de cea de comunicare în limba engleză, dar mai ales de ideea de învățare colaborativă și pe bază de proiect. Activitățile au fost organizate și coordonate cu multă meticulozitate, dar și cu măiestrie, de elevi și studenți din Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, care au facilitat învățarea și prin joc, și prin studiu individual.
Atmosfera de lucru, cadrul prietenos și adaptat nevoilor de învățare ale elevilor au constituit un element esențial al acestor activități de învățare, atât elevii, cât și cele trei cadre didactice însoțitoare recunoscând că școala românească, deși face eforturi de aliniere la sistemul educativ european, de învățare bazată pe competențe, mai are încă multe de analizat și de reconsiderat în acest sens. Această mobilitate a elevilor este prima din seria celor trei pe care școala le va realiza în cadrul acestui proiect, urmărindu-se, în acest sens, atât creșterea motivației învățării la elevi, cât și schimbări de paradigmă în ceea ce privește metodologia didactică și sistemul de abordare a conținuturilor, de către cadrele didactice.

În aceeași perioadă, 7-11 martie 2022, separat și independent de mobilitatea elevilor, 5 cadre didactice ale școlii au participat la un curs de formare având ca temă ”Teamwork and teambuilding”, tot în Limassol, Cipru.

Foto

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Primarul Ion Lungu a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Suceava ambasadorului Franței în România, Laurence Auer

Astăzi, 27 mai, primarul Ion Lungu a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al municipiului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.