În acest moment în județul Suceava sunt 14 școli și 3 licee cu predare în limba ucraineană, cu peste 50 de copii înscriși: 10 preșcolari, 11 în învățământul primar, 20 la gimnaziu și 9 pentru liceu,

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a informat că de câteva zile se lucrează mai intens pentru informarea și prezentarea ofertei de școlarizare a copiilor refugiați care pot frecventa școli din județul Suceava.

În acest moment în județul Suceava sunt 14 școli și 3 licee cu predare în limba ucraineană. Îmbucurător este că sunt peste 50 de copii înscriși: 10 preșcolari, 11 în învățământul primar, 20 la gimnaziu și 9 pentru liceu, în unități școlare din Suceava, Siret, Ilișești, Putna, Sucevița, Rădășeni, Vicovu de Sus, Frătăuții Vechi și Iaslovăț. Unii au optat pentru învățământ în limba ucraineană, alții pentru limba română și la una dintre școli pentru limba engleză.
Continuă acțiunea cadrelor didactice și a primarilor, împreună cu ONG-urile, să facă cunoscută posibilitatea copiilor refugiați de a urma școala în România.
De asemenea, în fiecare zi, Agenția Națională pentru Ocuparea forței de Muncă (AJOFM) Suceava are acțiuni de informare, în special la locurile de cazare, pentru a le oferi refugiaților informații cu privire la oferta locurilor de muncă. In Suceava avem o oferă consistentă în domeniul industriei hoteliere HoReCa dar și în alte meserii: instalator, electrician sau mecanic. Li se aduc la cunoștință și recentele prevederi legislative, refugiații având dreptul la a beneficia la un loc de muncă 12 luni cu posibilitate de prelungire 6 luni. Cei care nu au documente justificative de studii li se poate recunoaște dreptul de a munci în majoritatea domeniilor prin declarații pe proprie răspundere, cu o serie de excepții, cum ar fi sănătatea.
În aceste zile un violonist s-a prezentat la CJ Suceava, pentru a evolua în cadrul Ansamblului Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu”.
Au început recrutările pentru șoferi și pentru domeniul hotelier.
Refugiații care doresc să lucreze în județul Suceava și care nu vorbesc limba română le-am explicat că există probabilitate mare de a găsi printre colegii de la locul de muncă persoane care cunosc limba ucraineană.
Scopul nostru este să îi ajutăm pe refugiați și, acolo unde doresc, să le oferim un loc de muncă, iar copiilor posibilitate de a merge la școală.

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto – Asociația Institutul Bucovina și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au organizat o expoziție de desene despre imaginea României în spațiul european

Asociația Institutul Bucovina, alături de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, a găzduit, în perioada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.