Foto: Laurențiu Bolohan – antrenorul micilor luptători

Nume cunoscut în lumea celor ce practică lupte greco-romane, Laurențiu Bolohan, a lăsat sala de lupte din Germania și s-a reîntors acasă, în Suceava, pentru a face ceea ce știe mai bine: să antreneze micii luptători din comuna Fântânele, cărora încearcă să le ofere din experiența lui. A început în 2019, într-o sală improvizată în Grădinița cu Program Normal Fântânele și, de atunci, a inițiat în acest sport peste 100 de copii. Cu alte cuvinte, Laurențiu Bolohan strânge copii și îi transformă în campioni.

Am pornit la drum, in 2019, împreună cu Mănălăchioaie Marius. Ne-am antrenat, la început, într-o sală de grupă de la grădiniță, cu saltele împrumutate. Mai târziu, prin bunăvoința unor oameni care iubesc sportul, am primit niște saltele și echipament și ne-am mutat în sala de clasă de la Școala Stamate. În Căminul Cultural am ajuns mai târziu și ne-am amenajat, din nou, altă sală pentru antrenamente. Acest lucru nu ne-a speriat. Am continuat să ne antrenăm și să obținem performanțe. Din ce în ce mai multe, din ce în ce mai mari. Sigur, îmi place ceea ce fac. M-am atașat de copii și de oamenii de aici și, deși am avut oferte din alte localități, am ales să rămân. În Fântânele descoperi mereu copii talentați, copii cărora le place sportul. Și, pe această cale, aș dori să mulțumesc tuturor: copiilor, care, prin sport, și-au găsit vocația, părinților, pentru că sunt alături de copii, conducerii școlii și profesorilor din școală, primarului Hîj Vasile și celor din primărie pentru că încearcă să ne ajute, în măsura posibilităților.

Deși nu prea îi place să vorbească, antrenorul Laurențiu Bolohan a obținut, în foarte scurt timp (marcat și de perioada de pandemie), o serie importantă de performanțe. Și-a pus amprenta asupra destinului unor copii care, prin sport, și-au găsit propriul lor drum în viață.

În scurt timp am participat la diferite concursuri de lupte pe plan județean și național. În 2019 am participat cu 7 copilași la zona de calificare pentru campionatul național de lupte. Dintre aceștia, 6 copii au reușit să se califice mai departe. Din nefericire, din cauza problemelor financiare am reușit să ne deplasăm doar cu 4 copii la Campionatul Național Constanța. Totuși, au reușit marea performanță: au cucerit două medalii de bronz prin Bosânceanu Francesca (PRIMA MEDALIE NAȚIONALĂ la feminin, din istoria luptelor sucevene) și Țîrdea Maria, iar la băieții au ocupat două locuri V prin Dediu Gavril și Țîrdea Răzvan. În 2020 am avut ocazia să ne bucurăm de selectarea pentru lotul național de lupte a luptătorilor Dediu Gavril și Bosânceanu Francesca. Tot în 2020, Clubul Olympic Suceava a mai transferat două fete la secția de haltere din București, fete care au reușit să devină campioane naționale. E vorba de Ionela și Petronela Bosânceanu, care au cucerit medaliile de aur la campionatul național de haltere.

Laurentiu Bolohan crede că sportul, mai ales în mediul rural, poate fi o rampă de lansare pentru copii. Pentru asta e nevoie de muncă, răbdare și perseverență. Sportul te învață aceste lucruri care te vor face să câștigi și în viață. Este si cazul unor elevi care, practicand lupte greco-romane, sunt astazi elevi la Liceul cu Program Sportiv Suceava: Cadăr Andrei și Bidalac Marian.

Anul acesta a început foarte bine. În primul rând, am participat la Cupa Siret (mulțumesc pentru sprijin domnului primar Hîj Vasile, domnului viceprimar Sabie Marian și lui Ionel Aghinițăi). Cu o echipă formată din 9 sportivi, mulţi dintre ei aflaţi la prima participare la o asemenea competiţie, elevii de la CS Olympic – Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Băneşti, au obţinut următoarele rezultate: Francesca Bosânceanu (categoria 50 kg) locul I, Dediu Gheorghiţă (categoria 41 kg) locul al II-lea, Nemţoiu Marius (categoria 32 kg) locul al III-lea, Târdea Robert (categoria 52 kg) locul al III-lea, Bosânceanu Ionuţ şi Lămăşanu Robert, locul patru.

Un alt motiv de bucurie a fost prestația lui Dediu Andrei, fostul meu elev (antrenat de fratele meu, Andrei Bolohan), care a obținut medalia de bronz și locul al II-lea pe echipe la Campionatul Național de lupte U17 de la Târgu Mureș, la începutul lunii.

Antrenorul Laurențiu Bolohan crede că sportul construiește caractere și dezvoltă tineri curajoși , încrezători, sociabili, disciplinați, tineri care învață să caștige, dar să și piardă cu demnitate și fair-play, abilități care își găsesc ulterior expresia în vieți frumoase și împlinite. Și, în ciuda dificultăților, își face planuri de viitor.

A fost greu și este încă foarte greu. Ne-ar trebui echipament, măcar pentru concursuri. Ne-ar trebui oameni care să îi ajute pe copii. Sponsori. Deplasările la concursuri, cazarea copiilor, totul costă. Și multi părinti nu își permit. Nici noi nu ne permitem. Facem muncă de voluntariat însă nu ne speriem. Pregătim, săptămâna aceasta, participarea a doi sportivi (Bosânceanu Francesca și Dediu Gheorghiță) la finala Cupei României la lupte U15, care va avea loc la Odorheiu Secuiesc, apoi Cupa Recolta, pe 1 iunie, la Bănești.

  Școala Gimnazială Mihai Eminescu” Bănești, comuna Fântânele, este locul de unde pleacă mulți sportive suceveni. În cadrul aceste unități de învățământ sunt copii al căror destin s-a schimbat după ce au început să practice sportul preferat, destin în care este implicat, trup și suflet, antrenorul Laurențiu Bolohan. 

Foto:

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto – Asociația Institutul Bucovina și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au organizat o expoziție de desene despre imaginea României în spațiul european

Asociația Institutul Bucovina, alături de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, a găzduit, în perioada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.