Primul caz de botulism din acest an, diagnosticat și vindecat la Spitalul Județean Suceava

In luna martie, a fost diagnosticat îi tratat primul caz de botulism din acest an. Un pacient de 60 de ani, s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere dublă) brusc instalată de câteva zile, cu un RMN cerebral efectuat care pune în evidență câteva leziuni neurologice, motiv pentru care este internat în sectia de Neurologie. Ulterior, pe baza simptomatologiei diplopie, dificultăți la înghițirea lichidelor, dificultăți de respirație, absența tranzitului intestinal de 5 zile și anamnezei amănunțite ( pacientul declara că a consumat zacuscă de pește facută acasa), este solicitat consult de boli infecțioase, medicul ridicând suspiciunea de botulism. Pacientul este transferat în sectia de Boli Infectioase, dar cu supraveghere în ATI. I se recoltează probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice și se face comandă de urgență pentru ser antibotulinic care ajunge și este administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecție. După administrare, se constataă amelioarea simptomelor ăi dispariția diplopiei în 72 de ore, pacientul își reia tranzitul, dispar treptat tulburarile de deglutiție și respirație, fiind externat , vindecat, dupa 10 zile.

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberataă de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate ( marea majoritate conserve incorect sterilizate ) sau, daca o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces.

Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

In ultimii 2 ani, a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.

Dr. Terteliu Monica, medic șef sectie Boli Infectioase: „ Anamneza atent realizată de medicul neurolog ăi solicitarea consultului de boli infecțioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a început o cursă contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internarii, au fost excluse și alte patologii neurologice ( boala Lyme, Myastenia Gravis ). Echipa a fost formată din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Stefan Violeta, farmacist sef Alina Apopei, medic infecționist dr Monica Terteliu Baițan și intregul colectiv al sectiei de Boli Infectioase. Cazul acesta, demonstrează importanța anamnezei amanunțite și a consultului interdisciplinar.”

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Foto – Asociația Institutul Bucovina și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară au organizat o expoziție de desene despre imaginea României în spațiul european

Asociația Institutul Bucovina, alături de Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, a găzduit, în perioada …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.