Breaking News

Foto – Mobilitate Erasmus+ TOLERANȚĂ ȘI FAIR-PLAY la școala Dumbrăveni

De curând s-a terminat o mobilitate Erasmus+, găzduită de Liceul Tehnologic MIHAI EMINESCU Dumbrăveni , schimb de bune practici cu elevi în cadrul Proiectului European Erasmus +KA229 TOLERANCE IS THE START!, proiect finanțat de Uniunea Europeană, participând elevi și profesori din România, Lituania, Grecia, Turcia și Portugalia.

Activitățile educative au început luni, 28 martie 2022, la Centrul Cultural EUGEN SIMION din Dumbrăveni, unde a avut loc un spectacol artistic de bun venit. Profesorii și elevii din echipa romånă i-au primit pe oaspeții internaționali cu mari emoții, în spiritul tradiției românești, cu pâine și sare. Elevii români au învățat și au reprezentat pe scenă 4 dansuri tradiționale din țările partenere. Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava a prezentat o suită de dansuri folclorice românești. Primăria Dumbrăveni a fost reprezentată, la deschiderea oficială a mobilității, de domnul primar Ioan Pavăl, care a vorbit despre parteneriatul funcțional dintre școală și comunitatea locală din Dumbrăveni. După prezentările școlilor implicate în proiect și promovarea patrimoniului cultural din fiecare țară, a fost realizată expoziția LASĂ-ȚI SENTIMENTELE SĂ VORBEASCĂ! promovåndu-se, prin mesaje motivaționale, toleranța, incluziunea, solidaritatea, nediscriminarea. După prânz, elevii și profesorii au fost implicați în activități de spargere a gheții și de coeziune a grupului transnațional.

Marți a avut loc o vizită de documentare culturală în zona Bucovinei. Participanții au vizitat Salina Cacica, Biserica catolică din Cacica, Mănăstirea Voroneț, Centrul de ceramică de la Marginea, Mănăstirea Sucevița. Elevii din Dumbrăveni au avut ocazia să le arate oaspeților internationali că România este frumoasă! Descoperirea patrimoniului cultural românesc a avut loc și miercuri când beneficiarii mobilității Erasmus au realizat o vizită de documentare culturală în Suceava, la Cetatea Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Sfântul Ioan. Consiliul Județean Suceava , prin Centrul de informare turistică Suceava, a oferit celor 33 de elevi și profesori străini , kit-uri cu materiale promoționale despre România, în limba engleză. Conducerea bibliotecii Bucovinei, partener educațional în proiect, a facilitat un tur informativ al bibliotecii județene iar în sala de conferințe a bibliotecii, o echipă de voluntari de la Organizația SALVAȚI COPII a realizat o dezbatere despre drepturile copiilor și egalitatea între oameni, oferindu-se participanților un cadru interactiv de exprimare a opiniei în spiritul toleranței și al fair-play-ului.

Joi a fost o zi a performanței, a comunicării multilingvistice, a interacțiunii empatice, a prieteniei și creativității prin joc, a stării de bine realizându-se un atelier despre teatru Forum, activități sportive, o vizită în comună la primărie, la grădiniță și la bibliotecă, patru ateliere creative transnaționale și un exercițiu de grup de scriere reflexivă : scrisoarea-fluviu despre toleranță, empatie, solidaritate și egalitate. Conducerea liceului reprezentată în timpul mobilității de doamna director adjunct Apetrei Mihaela, elevii și profesorii din echipa română de proiect, părinți, primarul comunei, domnul Ioan Pavăl, directorul grădiniței comunale, dna Liliana Rusu, au fost joi gazde minunate, încheindu-se ziua cu o cină tradițională cu delicii românești gătite în casă.

Vineri, 1 aprilie 2022, a fost ultima zi a mobilității Erasmus+KA229 cu tema TOLERANȚĂ ȘI FAIR-PLAY cu un puternic impact emoțional, fiind ziua recunoașterii muncii susținute în echipă, prin oferirea certificatelor de mobilitate. S-au personalizat tricouri cu mesaje ale participanților și s-au realizat caligrame motivaționale pe tema mobilității. S-au realizat activități sportive finalizate cu premierea fiecărei echipe cu o cupă a toleranței. Mobilitatea a primit un feedback pozitiv și s-a încheiat cu îmbrățisări strânse, cu lacrimi și promisiuni de prietenie îndelungată, fiecare participant la mobilitate conștientizând că programul Erasmus+ schimbă vieți, deschide minți.

A consemnat coordonator proiect, prof. Niculina Pintilii.

Foto

 

Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Muzeul Național al Bucovinei organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului literar Lectora

Muzeul Național al Bucovinei, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava și Forumul German Suceava organizează, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.