Breaking News

Zi importantă pentru creştinii ortodocşi: Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor

În această sfântă zi de miercuri, din Săptămâna Patimilor, denia îl pomenește pe Iuda, apostolul devenit vânzător, care se gândește să-l trădeze pe Învățător, dar și pe Maria, femeia desfrânată devenită mărturisitoare, care-i spală picioarele lui Iisus cu lacrimile ei pline de căință și îl unge cu mir. Este a treia zi din Săptămâna Mare, ultima din Postul Paștelui, fiind o zi cu însemnătate mare pentru credincioși. În biserici se oficiază slujba Sfântului Maslu iar în rugăciunile rostite în această zi, se invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celor bolnavi.

,,Miercurea Mare ne apropie de Sfintele Paști, fiecare credincios luând aminte în această zi la două exemple: cel al păcătoasei desfrânate, înstrăinate de Dumnezeu (dar care aducând în această zi mir și ungându-L pe Hristos, devine mironosiță) și cel al lui Iuda (ucenicul care, deși apropiat de Domnul, L-a vândut, tot astăzi, pentru treizeci de arginți fariseilor și cărturarilor ce voiau să-L ucidă). Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post, ea fiind, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), una din cele două zile ale săptămânii în care trebuie să postească creștinii de-a lungul anului.”, notează creștinortodox.

Potrivit tradițiilor creștine, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. O superstiție spune că în Miercurea Mare nu este bine să fii supărat pe nimeni, nici să înjuri sau să pui gândurile necurate în față. Astfel, o vorbă bună și afecțiunea arătată celor dragi în această zi, îți vor aduce un an mai bun și mai binecuvântat. În ceea ce le privește pe femei, acestea trebuie să termine curățenia de Paște în Miercurea Mare. Este ziua în care este recomandat să spele ferestrele, pentru a lăsa soarele să pătrundă mai bine în casă în Joia Mare. Preoții mai spun că în Miercurea Mare este păcat să speli rufe. Tot în această zi, în mediul rural se păstrează interdicţia ca femeile să mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul poate să “întoarcă” minţile celor care practică această îndeletnicire.

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care în Miercurea Mare ţin post negru, vor fi protejaţi de boli, pe parcursul anului. În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi le urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii primesc în dar ouă, care vor fi înroşite de Paşte.

Publicitate
serjexim

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Muzeul Național al Bucovinei organizează cea de-a IX-a ediție a Festivalului literar Lectora

Muzeul Național al Bucovinei, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava și Forumul German Suceava organizează, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.