Breaking News

Proiectul Erasmus+ STEAM by STEEAM se apropie de final

De trei ani, Școala Gimnazială nr. 10 Suceava coordonează la nivel de parteneriat și implementează proiectul Erasmus+ intitulat ”STEAM by STEAM”, adică ”Strategii de predare și de educare a elevilor pentru stimularea învățării folosind conceptul STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică)”. Este un proiect de parteneriat strategic, finanțat de Comisia Europeană, având o valoare totală de peste 180000 de euro. Acest grant este distribuit între școlile partenere: Școala Gimnazială nr. 10 Suceava, Agrupamento de Escolas Boa Água, din Sesimbra, Portugalia, Gymnasio Iolkou din Volos, Grecia, SU Konstantin Konstantinov din Sliven, Bulgaria, Juodsilio Silo gimnazija din Vilnius, Lituania și Școala Gimnazială Ostra, care este cea de-a doua instituție din Romania.

Scopul acestui proiect este creșterea motivației elevilor din instituțiile partenere de a învăța, materializată în îmbunătățirea rezultatelor școlare ale acestora, folosind STEAM ca modalitate de dezvoltare a abilităților esențiale de viață. Între acestea, se menționează: atitudine pro-activă, abilități de rezolvare a problemelor, creativitate, multitasking, inițiativă, capacitate de anticipare, leadership, muncă în echipă, empatie, prin schimb experiențe și bune practici.

Obiectivele proiectului vizează: dezvoltarea abilităților profesorilor de a planifica și de a realiza lecții în viziune STEAM, printr-un curs de formare pe această temă; aplicarea conceptului STEAM de către profesori, în lecții concepute de ei înșiși și de parteneri; crearea unui cadru pentru dezvoltarea abilităților esențiale pentru elevi, folosind STEAM ca modalitate, prin lecții predate în școli de către profesorii din școlile partenere; realizarea unei colecții de materiale de dezvoltare profesională pentru profesori (planuri de lecții, jocuri), cu utilizarea STEAM, încărcate pe o platformă on-line. Proiectul se focalizează pe două concepte foarte importante și de actualitate. Unul dintre ele vizează abilitățile esențiale de viața ale elevilor, printre care rezolvarea de probleme, creativitate, multitasking, inițiativă, capacitate de anticipare, munca în echipă, empatia, a învăța să învețe. Celălalt are în vedere crearea de contexte pentru îmbunătățirea sau dezvoltarea acestor abilități, între acestea situându-se conceptul STEAM, care implică elevii și profesorii într-un proces de colaborare în cadrul activităților de predare și învățare. Activitățile sunt atât locale cât și transnaționale.

Între activitățile transnaționale se înscriu cele două mobilități de învățare pentru elevi, desfășurate în Sliven, Bulgaria, în perioada 25-30.04.2022, apoi în Școala Gimnazială Ostra, în perioada 23-27 mai 2022. Proiectul se va încheia la sfârșitul lunii august a acestui an, el fiind prelungit cu 12 luni din cauza situației pandemice care a afectat desfășurarea activităților transnaționale.

Astfel, la mobilitatea din Sliven au participat 8 elevi și două cadre didactice, din Școala Gimnazială nr. 10, alături de 9 elevi și două cadre didactice de la școala parteneră din localitatea Ostra, iar activitățile desfășurate au contribuit la realizarea obiectivelor proiectului. Elevii au luat parte la lecții predate de profesorii participanți din școlile partenere, în acest fel au făcut cunoștință cu sisteme educaționale și abordări didactice diverse. Pe lângă acestea, au făcut cunoștință cu aspecte privind istoria, geografia, tradițiile, cultura, arta țării partenere, Bulgaria, pentru consolidarea și dezvoltarea dimensiunii europene a educației.

Activitatea desfășurată în perioada 23-27 mai fost găzduită de instituția parteneră din localitatea Ostra. Profesorii însoțitori participanți au susținut lecții în școala gazdă, având ca scop, pe de o parte, dezvoltarea competențelor lor de predare într-o școală europeană, de comunicarea în limba engleză, de utilizare a conceptului STEAM pentru predare integrată, în condițiile în care fiecare dintre aceștia predă discipline care nu au legătură cu știința, tehnologia, ingineria, arta sau matematica, dimpotrivă, disciplinele predate fiind limba și literatura română, educație socială și consiliere școlară, discipline pentru învățământul preșcolar. În aceste condiții, obiectivele proiectului au fost atinse, ele vizând predarea integrate pentru motivația învățării la elevi.

Instituția gazdă a oferit participanților adevărate lecții de educație prin și pentru cultură, tradiții, obiceiuri bucovinene, sufletul acestei manifestări fiind prof. Elena Masichevici, iar activitatea a beneficiat de sprijinul directorului școlii, prof. Cristina Porfir-Boșcă, precum și de implicarea fără cusur a autorităților locale, în special a primarului comunei, Ioan Oros.

Cea de-a cincea zi a întâlnirii reprezentanților celor șase școli partenere a cuprins și manifestarea intitulată ”STEAM – dezvoltarea abilităților de viață”, o conferință cu participare europeană, găzduită de Școala Gimnazială nr. 10, care a avut atât scop de diseminare și de valorizare a proiectului, cât și de împărtășire de experiențe și bune practici în ceea ce privește educația pentru dezvoltarea abilităților de viață. Pe lângă prezentarea proiectului și a importanței lui pentru școlile implicate, această activitate s-a materializat într-un workshop, în care participanții au dezbătut și împărtășit experiențe referitoare la locul și rolul pe care îl ocupă abilitățile de viață în existența noastră, modalități de educație și de dezvoltare a acestora.

Proiectul reprezintă o oportunitate de a oferi cadrelor didactice și elevilor exemple de învățare activă, colaborativă, după modele consacrate europene, ceea ce va spori valoarea educației oferite de instituția suceveană. De asemenea, el a reprezentat un punct de plecare în derularea de parteneriate europene pe tema educației STEAM, având în vedere faptul că instituția este școală parteneră într-un alt proiect intitulat ”PLASTEAM – STEAM for Plastic-Free Primary Schools”, coordonat de o instituție olandeză, care se derulează începând din 2020 pe durata a doi ani.

Foto

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Meteo: O nouă avertizare cod galben de averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină pentru județul Suceava

ANM a emis o nouă avertizare meteo (cod galben) de instabilitate atmosferică temporar accentuată, fiind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.