Breaking News

O femeie din Izvoarele Sucevei a cerut ajutorul Poliției după ce concubinul a amenințat-o

Polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au fost sesizați ieri, 7 iulie, de către o femeie din comuna Izvoarele Sucevei despre faptul că concubinul său face scandal.

Apelanta a relatat că, la data de 07.07.2022, în jurul orelor 16.00, a izbucnit un conflict spontan între aceasta și concubinul său, ocazie cu care acesta i-a adresat amenințări la adresa sa cât și a mamei sale.

Pe fondul stării de temere create, apelanta a decis să își ia mama și să își părăsească domiciliul deplasându-se împreună la un alt imobil proprietate, de pe raza aceleiași localități.

La scurt timp, concubinul a venit la respectivul imobil dorind să pătrundă în incinta acestuia însă nu a reușit întrucât ușa de acces era încuiată.

În continuare în jurul orelor 21.00, acesta a revenit și întrucât ușa era din nou încuiată, a spart cu pumnul un ochi de sticlă a acesteia.

Părții vătămate i-a fost intocmit formularul de evaluare a riscului, iar în urma răspunsurilor date a reieșit faptul că se impune emiterea unui ordin de protecție provizoriu.

Femeia a depus o plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ,,amenințare”, faptă prev. de art. 206, alin. 1 din Codul Penal și a declarat faptul că nu se constituie parte civilă/vătămată sub aspectul infracțiunii de ,,distrugerea”, faptă prev. de art. 253, alin. 1 din Codul Penal. Polițiștii au emis ordin provizoriu de protecție pentru o perioadă de 5 zile față de bărbat.

Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni, potrivit Poliției Suceava.

Publicitate
serjexim

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Prima ediție AMESTEC – Festivalul unde atingi cerul, își deschide porțile între 26 -28 august 2022, în Fundu Moldovei

Un nou eveniment muzical va avea loc în perioada 26 – 28 august 2022 în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.