Breaking News

Sfântul Proroc Ilie sărbătorit de creștini. Biserica monument a Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Șcheia a fost resfințită

Miercuri, 20 iulie, Biserica monument a Mănăstirii ,,Sfântul Ilie” din comuna Șcheia, județul Suceava, a fost resfințită de sărbătoarea Sfântului Ilie. Slujba de resfințire a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Damaschin Dorneanul și un sobor de preoți și diaconi.

,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost cinstit în chip deosebit astăzi, 20 iulie 2022, la mănăstirea al cărei ocrotitor este încă de la zidirea ei de către Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, în anul 1488. Sfântul locaș a fost resfințit de cei doi ierarhi ai eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Tot în această zi a fost instalat și întâiul stareț de la reînființarea mănăstirii, măsură luată anul acesta, după 237 ani de la închiderea sfântului locaș în urma ocupării Bucovinei de către Imperiul Habsburgic.

Unul din primele locașuri sfinte ctitorite de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Mănăstirea „Sfântul Ilie” – Șcheia, considerată „soră” a Mănăstirii Voroneț datorită faptului că au fost ridicate în același an, în numai câteva luni, a primit veșmântul resfințirii, în prezența a numeroși credincioși.

La slujba de târnosire a ctitoriei voievodale, în semn de cinstire a ctitorului, biserica a primit cel de-al doilea hram, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Ierarhii au pecetluit Masa Sfântului Altar și au binecuvântat interiorul și exteriorul bisericii prin stropirea cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir.

Potrivit tradiției, fiecare credincios va avea posibiltiatea de a intra și de a se închina în Sfântul Altar până duminică, 24 iulie, când se va săvârși prima Sfântă Liturghie pe altarul nou pecetluit, de către părintele stareț al așezământului monahal”, notează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Mănăstirea „Sfântul Ilie” a fost zidită între 1 mai și 15 octombrie 1488, fiind „soră” cu Mănăstirea Voroneț, ctitorită de Sfântul Ștefan cel Mare în același an. Ea a fost ridicată pe locul unei mai vechi mănăstiri, din vremea lui Iliaș Vodă (1432–1433, 1435–1442), fiu și succesor la domnia Moldovei al lui Alexandru cel Bun, potrivit sursei citate.

Publicitate

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Prima ediție AMESTEC – Festivalul unde atingi cerul, își deschide porțile între 26 -28 august 2022, în Fundu Moldovei

Un nou eveniment muzical va avea loc în perioada 26 – 28 august 2022 în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.