Breaking News

Poliția Suceava: Atenție la consumul de alcool sau substanțe interzise la volan! Șoferii riscă amenzi și permisul suspendat pentru 90 de zile

Echipajele de poliție sunt în permanență în teren pentru siguranța traficului și pentru identificarea șoferilor care pun în pericol siguranța rutieră consumand alcool sau substanțe intezise la volan. Și în cursul zilei de ieri polițiștii au prevenit potențiale tragedii identificand la timp șoferi băuți la volan.

La data de 02.08.2022, orele 20.20, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca aflați în serviciul de patrulare, au oprit pentru control, autoturismul condus de un bărbat de 32 ani, din comuna Arbore, jud. Suceava.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv, având o concentrație de 0,76 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză ne-am sesizat din oficiu privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehivcul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal, dosar penal care urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Arbore.

La 03.08.2022, în jurul orelor 00.05, patrula din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti a oprit pe DJ 208 C pe raza com. Preutești, sat Preutești, autoturismul condus de către un bărbat de 28 ani din satul Huși, comuna Preutești, jud. Suceava.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcoltest rezultatul fiind de 0.91 MG/L alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză s-a întocmit dosar penal conform art 336 alin. 1 Cod Penal ce urmează a fi soluționat procedural sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceleași pedepse se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni. Obiectivul nostru nu este în mod neapărat încarcerarea persoanelor care nesocotesc legea, ci conștientizarea de către acestea și de către ceilalți participanți la trafic a consecințelor iresponsabilității în trafic.

Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea, comunică IPJ Suceava.

Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.

Publicitate

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Prima ediție AMESTEC – Festivalul unde atingi cerul, își deschide porțile între 26 -28 august 2022, în Fundu Moldovei

Un nou eveniment muzical va avea loc în perioada 26 – 28 august 2022 în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.