Breaking News

Ministrul Cseke Attila a participat la semnarea proiectului de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii ,,Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Joi, 18 august, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a participat la semnarea proiectului de finanțare pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului de clădiri ale Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

,,Am semnat astăzi contractul de proiectare și execuție pentru consolidarea și reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află și Biserica Sf. Gheorghe, veche de 500 de ani, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Atunci când Guvernul investește din bugetul de stat sume în reabilitarea unui asemenea ansamblu, nu este vorba numai de patrimoniul UNESCO, ca și angajament al statului român de a păstra tot ceea ce este mai mult decât o valoare a țării, este o valoare universală, care este și un angajament față de valorile creștine și acest lucru este poate și mai important. Obligația noastră, a tuturor, este aceea de a păstra tot ceea ce am primit de la generația anterioară și dacă putem să adăugăm ceva în plus, să-l predăm pentru generația următoare, cu ceva îmbunătățit, cu ceva reabilitat, cu ceva frumusețe în plus și cred că prin acest proiect asta facem împreună, atunci înseamnă că am încercat să ne facem datoria. E un moment de bucurie…și mai mare va fi bucuria când se va termina această investiție. Vă asigur că, Guvernul va asigura finanțarea necesară pentru această investiție”, a precizat Ministrul Cseke Attila.

Mănăstirea ,,Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” va fi restaurată de Ministerul Dezvoltării. Ministerul Dezvoltării asigură o finanțare în valoare de 65,93 milioane lei pentru această investiție, care este cel mai ambițios proiect de reabilitare a unui monument istoric din Județul Suceava, inclus în lista UNESCO.

Astfel, ansamblul, care include Biserica “Sfântul Gheorghe” și alte 4 monumente de categorie „A”, aflată în zona centrală a municipiului Suceava, va fi restaurat și valorificat din punct de vedere cultural și economic, pentru creșterea gradului de acces al publicului larg și al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiții optime pentru administrarea și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum și pentru reorganizarea și îmbunătățirea condițiilor de trai pentru obștea monahală.

Obiectivul de investiții, amplasat pe o suprafață de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenții la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice și pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn și de zidărie din piatră și cărămidă. Proiectul va fi finanțat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social (PNCIPS).

Publicitate
serjexim

Publicat de: StiriInfoSuceava

Alte articole

Foto/Video – Patru gospodării afectate de un incendiu de proporții în localitatea Dragoșa

Pompierii militari de la subunitățile din Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Suceava, împreună cu lucrătorii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.