Expoziția itinerantă „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, a ajuns astăzi la Craiov

Expoziția itinerantă „Ciprian Porumbescu – 170. O viață, o epocă, un ideal”, a ajuns astăzi la Craiova, putând fi vizionată pe platoul din fața Universității din Craiova și va rămâne deschisă până la începutul lunii octombrie. Expoziția itinerantă, deosebit de interesantă, dedicată marelui compozitor și patriot Ciprian Porumbescu, este realizată de specialiști de la Muzeul Național al Bucovinei într-un format inovativ și atractiv, cu multe elemente în premieră. Expoziția conține panouri cu informații captivante în care textul acompaniază fericit imaginile alese cu minuțiozitate din zestrea bibliografia deținută de Muzeu.
Sunt mărturii privind viața tumultoasă, plină de aspre încercări, activitatea exuberantă și inepuizabila forță creatoare exprimată la un înălțător nivel artistic a marelui compozitor și patriot român din Bucovina, nu îndeajuns de bine cunoscut. Ne dorim ca și prin această expoziție să ajungem la cât mai mulți români, și apoi peste hotare, pentru a vorbi Lumii despre Ciprian Porumbescu, după 170 de ani.
Expoziția prezintă copilăria și primii ani de școală la Ilișești, apoi elev la Suceava, „Academia” de lăutari de la Stupca – școală de muzică autentică și contactul cu filonul de inspirație creatoare, Serbarea de la Putna 1871, Ciprian Porumbescu student la teologie și filozofie în Cernăuți, Societatea studențească „Arboroasa” și temnița habsburgică, Berta – o iubire imposibilă, Student la Viena, Profesor de muzica la Brașov și premiera Operetei „Crai Nou”, „Italie! Italie!”, Sfârșitul tragic al unui nemuritor artist, În memoria posterității, precum și Casa și Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu, deschise zilnic, în mod excepțional, în acest An, mulțumită celor de la Serviciul Memoriale al Muzeului.
Cu această expoziție, Ciprian Porumbescu a poposit deja la Suceava, la Brașov, Sibiu și Timișoara, urmând a ajunge la Craiova, Alba Iulia, Cernăuți și București. Expoziția este inclusă în calendarul de evenimente organizate de județul Suceava sub egida Anului Ciprian Porumbescu.
Publicitate

Publicat de: infosuceava

Alte articole

Percheziții la traficanții de motorină, de unde au fost ridicate mai multe bunuri

Nu mai puțin de 25 de percheziții au avut loc în cursul zilei de vineri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.